Mostar

U obnovljenoj džamiji na Babunu prvi put klanjan teravih-namaz

Objavljeno: 06.05.2019. u 12:57 Autor: A. B. Š.

Muftija Dedović je proklanjavanje džamije na Babunu ocijenio dragocjenim i važnim događajem

FOTO: A. Bečić Šuta

Povratnici u mostarskom predgrađu Ilići sinoć su u obnovljenoj džamiji Saliha Temima prvi put klanjali teravih-namaz. Uz mostarskog muftiju Salema ef. Dedovića, namaz je predvodio i glavni imam Medžlisa IZ-a Mostar Dino ef. Maksumić, pomoćnik glavnog imama Kenan ef. Ovčina te direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek.

teravija Babun

Muftija Dedović je proklanjavanje džamije na Babunu ocijenio dragocjenim i važnim događajem.

-Naše džamije su rušene od onih koji su zatirali sve što je muslimansko, rušeno je raskošno graditeljsko nasljeđe koje je imao ovaj grad nad gradovima - rekao je muftija, dodavši da sva mjesta gdje su postojale džamije, i gdje se spominjalo Božije ime je i bošnjački prostor. Naglasio je da su upravo u prvoj noći mjeseca ramazana proklanjane i obnovljene najstarija mostarska džamija Sinan-pašina džamije i džamija na Buni, mesdžidi u Biletićima i Raštanima, a da se nada da će doći vrijeme kada će biti obnovljena i Ali hodžina (krvava) džamija na Raljevini.

teravija Babun

Pozvao je okupljene vjernike da češće posjećuju džamije u zapadnom dijelu Mostara, te poručio da istu vrijednost u našim srcima i dušama moraju imati i džamije s desne i lijeve strane Neretve i s desne i s lijeve strane Radobolje.  Ovo je posljednja obnova džamije koja je porušena u posljednjoj agresiji.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije