Ovaj zakon predložio je Klub SNSD-a, a predviđa da gradonačelnika Istočnog Sarajeva biraju građani na općim neposrednim izborima, na period od četiri godine u skladu sa izbornim propisima.

Podsjećaju da se u svim lokalnim zajednicama RS-a gradonačelnik, odnosno načelnik općine bira neposredno, dok se jedino u gradu Istočno Sarajevo izbor gradonačelnika vrši većinom glasova ukupnog broja odbornika Skupštine grada u skladu sa izbornim zakonima. Istočno Sarajevo je jedini grad u RS-u, koji u svom sastavu ima više općina, a njegovo funkcionisanje određeno je zakonskim odredbama usvojenim još 1993. godine, a posljednji put mijenjanim 2005. godine.

Kako se navodi, apsurdna činjenica je da se u osnovnom tekstu zakona navode lokalne zajednice koje su danas teritorijalno izvan tog bh. entiteta.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS-a je još 15 tačaka, među kojima i prijedlozi izmjena Izbornog zakona RS-a, na prijedlog Kluba SNSD-a, te zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača, također po hitnom postupku te između ostalog, zakoni o inspekcijama i štrajku.