open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
U ponedjeljak štrajk zdravstvenih radnika: Vlada poručila da ih razumije, ali da će novac dati pacijentima
Kulić je kazao kako se neće prekidati rad zdravstvenih radnika koji se odnosi na porodičnu medicinu, stomatološku djelatnost, fizijatriju, hronična oboljenja, propisivanje lijekova, vakcinaciju, te sistematske preglede
29.08.2019. u 12:13
get url
text

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo u ponedjeljak 2. septembra počinju sa generalnim štrajkom.

Tim povodom Vlada KS održala je konferenciju za medije gdje su članovi pregovaračkog tima, ministri iz Vlade KS te v. d. direktora JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić pojasnili kako će se štrajk odvijati i šta će Vlada poduzeti.

Direktor Kulić je kazao kako su pravovremeno potpisani sporazumi sa Sindikatom.

- Po tom Sporazumu o utvrđivanju poslova koji se ne bi trebali prekidati imamo tačne odrednice kako će se pružati zdravstvena usluga tokom trajanja štrajka. Tu su navedeni svi poslovi iz raznih oblasti iz kojih se ne smije prekidati rad zdravstvenih radnika. To se odnosi na porodičnu medicinu, na stomatološku djelatnost, na fizijatriju, na hronična oboljenja, na propisivanje lijekova, na vakcinaciju, na sistematske preglede - pojasnio je Kulić ističući kako misli da građani nemaju razloga za zabrinutost za usluge.

{$galerijaFotografija}

- Građani mogu biti spokojni i mislim da će u vrijeme štrajka sve ove usluge biti adekvatno pružene - zaključio je Kulić.

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić ističe da razumiju zahtjeve Sindikata i da im je žao što nije postignut dogovor.

- Mi smo sredstva koja oni sada traže usmjerili u poboljšanje zdravstvene zaštite, u programe teško oboljele djece, invalida, i ove godine zapošljavamo 336 novih radnika, a za sljedeću godinu 130 radnika. To su radnici koji treba da rasterete rad postojećih radnika, da budu dostupniji našim pacijentima, da smanjimo liste čekanja i da povećamo standarde broja zdravstvenih radnika po broju stanovnika u našem Kantonu. U ovom momentu mi smo se usmjerili prema pacijentu - pojašnjava Sofić.

Ministar finansija KS Amel Kovačević pojasnio je kako zdravstveni radnici žele povećanje ličnih primanja, što bi budžet opteretilo za dodatnih 31 milionKM, te da je to kamen spoticanja.

- Nažalost, nismo u prilici da u budžetu za 2020. godinu osiguramo ta sredstva. Mi smo u ovom trenutku dovedeni da počinje štrajk jer se u procesu mirenja nije moglo uspostaviti kompromisno rješenje - kazao je Kovačević.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić ističe kako dio zdravstvenih radnika ide u štrajk, a da je prioritet ove Vlade poboljšanje kvalitet usluga prema pacijentima.

- Ljekari ne idu u štrajk, već Sindikat radnika u zdravstvu. Dakle, medicinski tehničari i administracija. Sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja nisu sredstva zaposlenih u javnom zdravstvu to su sredstva pacijenata, svih nas građana Kantona koji ulažemo i imamo pravo da tražimo što kvalitetniju uslugu i što veći obim prava. Vlada KS je nastojala doći do kompromisa. Ponudili smo im mogućnost da otvorimo nove pregovore u martu 2020. godine. Mi smo sada uveli novi program za liječenje boračke populacije, teško oboljele djece, povećana su sredstva za lijekove, za banjska liječenja, za ortopedska pomagala. Razumijemo poziciju Sindikata - zaključila je Brčić.

Lejla Brčić, ministrica zdravstva KS
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.