open-navfaktor-logo
search
Ohrabrujući podaci
U posljednjih osam dana od koronavirusa u TK oboljelo 16 osoba, a izliječeno sedam
U Zavodu za mikrobilogiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla u protekla 24 sata urađeno je 77 testova na koronavirus, od kojih je jedan pacijent pozitivan, saopćila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.
13.04.2020. u 14:03
get url
text

Na UKC-u Tuzla do sada je testiran ukupno 1.621 uzorak na kornavirus, a pozitivnih pacijenata, od 27. marta do danas, bilo je 84. Od toga je 77 aktivnih pacijenata jer ih se sedam oporavilo, a preminula je jedna 73-godišnja žena.

Od prošlog ponedjeljka, dakle u posljednjih osam dana, u TK je na koronavirus testirano pozitivno 16 osoba, dok ih se u istom vremenskom intervalu sedam oporavilo.

- Na UKC-u Tuzla hospitalizirano je 17 pacijenata pozitivnih na virus SARC-CoV-2, u Centru za srce odnosno Medicinskom institutu Bayer (MIB) dvije, a u brčanskoj bolnici je jedna osoba. Pozitivnih pacijenta u kućnoj izolaciji imamo 55, a imali smo jedan premještaj u druge kantone zbog nastavka liječenja - saopćila je Čolić.

Kada je u pitanju raspored pacijenata po klasterima, jedna pozitivna osoba vezuje se za klaster MIB-a koji sada broji 39 pacijenata, klasteru Srebrenik 16, klasteru Klinike za ORL UKC-a Tuzla 10, klasteru Sapna osam, klasteru Tuzla dvije, dok klaster Banovići ima jednu osobu. Još jedna pozitivna osoba u TK nije u vezi s nijednim klasterom.

Kada je u pitanju karantin u hotelu "Tuzla" trenutno je popunjeno 114 mjesta, s tim da je od toga 63 osobe broji grupa studenata koja je došla iz Njemačke, a devet osoba koje su došle iz Francuske. Nova lokacija za karantin je hotel "Tehnograd" u Tuzli u kojem je trenutno smještene 34 osobe.

Svi smješteni u karantine u TK su iz zemalja Zapadne Evrope, a u BiH su se vratili iz različitih razloga, gubitka posla ili nekih ličnih razloga i obaveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.