Goran Zorić, aktivista Inicijative "Jer me se tiče“, kaže da se nastavlja borba za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece.

- Čeka se da nadležna stručna odjeljenja Gradske uprave Prijedor daju svoje mišljenje o predloženih sedam lokacija, u užem gradskom centru. Tokom proteklog perioda su održani sastanci sa gradonačelnikom i predstavnicima skupštinskih odbora i za sada se ne može reći da postoji odbijanje ideje o izgradnji spomenika. To svakako ulijeva optimizam - kaže Zorić.

Navodi da zbog pandemije virusa korona ne pozivaju ljude da im se pridruže. Po njegovim riječima, skup će biti u manjem broju, a položit će se 102 ruže na gradskom trgu. Dan bijelih traka po prvi put je obilježen u Prijedoru 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima.

Svake godine do sada hiljade ljudi se okupljalo na gradskom trgu i polagalo 102 ruže sa imenima ubijene djece, kako bi ukazali na nepostojenja spomen-obilježja, gdje bi se njihovo stradanje obilježilo na dostojanstven način. Na taj datum je osnovan i bivši logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Organizatori se eksplicitno ograđuju od bilo kakvih aktivnosti na obilježavanju Dana bijelih traka u drugim sredinama, koje se, kako navode, koriste u svrhu promocije političkih ili nacionalističkih poruka i raspirivanja mržnje. Poručuju da je to suštinski protivno vrijednostima koje promoviše Dan bijelih traka, uz poruku – "za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje“.