U saopćenju policije navodi se da je među ranjenima i jedna policajka. Ona je pokušala prekinuti svađu u gradu Elbasanu. 35 kilometara južno od Tirane.

Nekoliko ljudi je privedeno. Uključujući i osumnjičenog napadača. Policija nije otkrila dodatne detalje.

Lokalni mediji su javili da su ubijena osoba i troje ozlijeđenih iz lokalnog ureda vladajuće Socijalističke stranke. Dok je navodni napadač tjelohranitelj političara iz glavne opozicijske Demokratske stranke, desnog centra.

Albanci u nedjelju imaju parlamentarne izbore. Bira se 140 zastupnika. Neregularnosti su obilježile ranije izbore u Albaniji.

Premijer i vođa vladajuće Socijalističke stranke Edi Rama pozvao je na mir i strpljenje. Dodao je da će izbori u nedelju ujediniti Albance. Ali i kazniti one koji je hoće destabilizirati.

Taulant Bala, šef parlamentarne grupe socijalista optužio je Demokratsku stranku da šalje pripadnike paravojnih grupa… Naoružane ljude iz drugih gradova da zastraše ljude u Elbasanu.

Gazmend Bardi iz Demokratske stranke, čiji telohranitelj je navodno pucao, rekao je da je iz auta koji pripada Socijalističkoj grupi dijeljen novac glasačima.

Američka ambasada u Albaniji pozvala je glavne političke vođe u zemlji da pokažu suzdržanost. Kao i da jasno odbace nasilje prije izbora.

Izborna kampanja je bila napeta u danima uoči izbora. Najnovije ankete pokazuju da će Socijalisti osvojiti najviše glasova.