Zabrana solarija

U RS-u maloljetni ne mogu na "kvarcanje," u FBiH još prikupljaju dokumentaciju

Objavljeno: 18.08.2019. u 07:58 Autor: A. Sijerčić

Nametnuti ideal ljepote učinio je da sve više mladih koristi solarij. To je i razlog što u BiH preko noći niču saloni ljepote, koji nude usluge solarija, čiji je kvalitet, prema riječima prof. dr. Jagode Balaban, načelnice Klinike za kožne i polne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra RS-a, nerijetko sumnjiv

FOTO: ILUSTRACIJA

Mlađi od 18 godina u RS-u prvi put ove godine ne mogu u solarij jer je korištenje uređaja za njih zakonom zabranjeno.

Novim Zakonom o nejonizirajućem zračenju, kojeg je usvojila Narodna Skupština RS-a, od juna svim osobama mlađim od 18 godina zabranjeno je izlaganje vještačkim izvorima ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe, koje emitira upravo ovaj uređaj.

Morate imati konkretne činjenice

Federacija BiH i Distrikt Brčko još uvijek nemaju ovakav zakon, ali kako smo saznali od mr. sci. med. dr. Hane Helppikangas, predsjednice Euromelanoma BiH, dermatolozi Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože - melanoma u BiH, prikupljaju potrebnu dokumentaciju, koja je, kako kaže, jako obimna, za uspostavljanje zakona kojim bi se mlađima od 18 godina zabranilo korištenje solarija.

Helppikangas: Obimna dokumentacija

- Kako bi se uspostavio jedan ovakav zakon, morate imati konkretne činjenice koje bi na kraju, kao valjani argumenti, bile usvojene: od naučnih radova na kojima su naši dermatolozi zajedno radili sa profesorima iz Evrope, do uspostavljanja pravilnika koji bi, ako ništa drugo, u vidu kostura bio upućen prema Federalnom ministarstvu zdravstva na proširenje i doradu. U toku smo sa tim i nadam se da će u periodu, koji je ispred nas, sve to biti upućeno nadležnom ministarstvu na očitovanje - kaže Helppikangas.

Smatra se da su solariji, kojeg je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, razlog što danas u svijetu ima više od 450.000 slučajeva melanoma, najzloćudnijeg raka kože, a dermatolozi ističu da čak i samo jedan tretman povećava rizik od nastanka bolesti.

Zbog toga je Američka agencija za hranu i lijekove još prije tri godine lobirala da se maloljetnicima zabrani odlazak u solarij u svim dijelovima SAD-a, a Svjetska zdravstvena organizacija apelirala da se mlađima od 18 godina odmah zabrani korištenje uređaja.

Ove upute usvojio je u formi zakona veliki broj zemalja Evropske unije, ali i Brazil i Australija u kojoj je upotreba solarija zabranjena za sve. Ovakav zakon donijele su i neke zemlje u regiji, poput Hrvatske i Srbije u kojoj je početkom ove godine donesen pravilnik po kojem stariji od 18 godina mogu u solarij, ali samo ako prethodno potpišu da su upoznati sa svim rizicima njegovog korištenja.

Nametnuti ideal ljepote, kojeg godinama promoviraju društvene mreže i magazini, a koji se ne može zamisliti bez preplanulog tena, glavni je krivac, ističu dermatolozi, što sve više mladih koristi solarij.

To je i razlog što u BiH preko noći niču saloni ljepote, koji nude usluge solarija, čiji je kvalitet, prema riječima prof. dr. Jagode Balaban, načelnice Klinike za kožne i polne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, nerijetko sumnjiv.

Balaban: Mi uopće ne znamo kakve su to zrake

- Štetnost solarija ogleda se u nagloj kratkotrajnoj izloženosti kože visokoj dozi ultravioletnih zraka koje obasjava aparat. To vam je isto kao kada odete na more sedam dana i u tom periodu kožu naglo izložite nekoj vrsti ultravioletnih zraka. Sa solarijem to je daleko gore, jer mi uopće ne znamo kakve su to zrake. Da li je taj solarij ispravan ili je već korišten, pa u BiH uvezen pod povoljnijim uvjetima. Da li se na vrijeme servisira i da li emitira potrebne zrake ili neke druge. Ali bez obzira na to o kakvom solariju je riječ, nagla izloženost kože ultarvioletnom zračenju dovodi do oštećenja. To oštećenje vidljivo nam je golim okom kao crvenilo, a kasnije u vidu pigmentacija i keratoza. Međutim, ono što ne vidimo su oštećenja na nivou ćelije. To je ono što dermatolozi povezuju sa izvjesnim oblicima raka kože, a te promjene naročito su opasne u dječijem i adolescentskom uzrastu - objašnjava Balaban.

Novčane kazne za vlasnike i radnike salona od 500 do 3.000 KM

Zakonom koji je stupio na snagu u RS-u propisano je da u solarij ne smiju ni oni koji su bolovali ili boluju od raka kože, osobe sa oboljenjima  praćenih osjetljivošću na UV zračenje i toplotu, te oni koji piju lijekove osjetljive na UV zračenje, poput antibiotika, antidepresiva, lijekova protiv akni, citostatika, diuretika i antihipertenziva, ali i osobe koje, zbog reumatskih oboljenja i migrena, troše lijekove protiv bolova.

- Takve osobe ne samo da ne smiju u solarij, nego se uopće ne bi trebale izlagati suncu jer mnogi lijekovi u kontaktu sa suncem izazivaju fototoksične reakcije. U solarij i na sunce ne bi trebale ni osobe koje imaju puno madeža po tijelu, pogotovo atipičnih madeža. Mi to stalno kroz preventivne kampanje ističemo građanima i pacijentima koji nam dolaze. Još je rano govoriti o učincima ovog zakona, koji će sigurno itekako biti vidljivi u naredne dvije, tri godine ako se on bude provodio na način kako je to utvrđeno - naglasila je Balaban

Za sve one koji ga se ne budu pridržavali, zakonom su propisane novčane kazne, a kreću se od 500 do 1.500 KM za radnike, te 1.000 do 3.000 maraka za pravna lica. 

- Prema  do sada pristiglim informacijama inspektori u kontrolama nisu zatekli maloljetna lica, a kozmetički saloni, iako nemaju zakonsku obavezu, vidno ističu upozorenja o zabrani korištenja solarija mlađima od 18 godina - kazala je Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove.   

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije