VEZANI TEKST - Erdogan: Spriječeni pokušaj državnog udara iz 2016. pokazao je otpor bez presedana u turskoj historiji

Izložba, organizirana je u koordinaciji s Ambasadom Republike Turske u BiH, a u organizaciji Instituta Yunus Emre. Izložbu su obišli zvaničnici nekoliko turskih institucija, uključujući ambasadora Turske u Sarajevu Sadika Babura Girgina.

Posjetiocima su dostupni i priručnici "FETO, teroristička organizacija koja se skriva iza zloupotrebe vjere" napisani na bosanskom jeziku, a u kojima su dostupne informacije o aktivnostima i prijetnji koju FETO predstavlja ne samo za Tursku nego svaku zemlju u kojoj je aktivan.

Danas će u Turskoj i inostranstvu, uključujući zemlje Balkana biti organiziran niz programa povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča 15. jula, dana kada se hrabri turski narod suprotstavio pučistima i zaustavio ih u njihovoj namjeri da zauzmu zemlju.

Jutros je održan i panel u organizaciji Instituta Yunus Emre Sarajevo, a na mezarju Kovači i Gazi Husrev-begovoj džamiji bit će održan vjerski program.

U 21.00 sat na Baščaršiji će biti održano prikazivanje kratkog filma o 15. julu, a potom projekcija turske zastave na Vijećnici, te zajednička fotografija učesnika programa ispred Vijećnice.

VEZANI TEKST - Osujećen izdajnički pokušaj puča: Šest godina od historijskog otpora naroda Turske

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Tursku, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjene 2.734 osobe.