open-navfaktor-logo
search
Vjerovali ili ne
U Sarajevu je napokon sunce zasjalo kako treba: Gazi-Husrev beg pa Forto, trećeg mimara nema
Od 1895. godine kada je Sarajevo dobilo prvi električni tramvaj, pa do dolaska Edina Forte na čelo Vlade Kantona Sarajevo, nikada ništa nije urađeno na projektima u vezi s javnim gradskim prijevozom.
07.12.2021. u 13:48
get url
text
get url
text

Rezime je ovo izjave vijećnika Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo i povjerenika Naše stranke za KS Ahmeda Kosovca koji je kazao da je "ova Vlada započela projekte koji su čekali 100 godina".

- Vidjeli smo evo 136 godina od osnivanja firme GRAS. Ova vlada je prva vlada koja je započela sa rekonstrukciju tog preduzeća, i koja je započela ozbiljne poduhvate u javnom saobraćaju u Kantonu Sarajevo – pojasnio je Kosovac.

Prvi tramvaj s konjskom vučom, na kojem je insistirao zajednički ministar finansija Austro-Ugarske zadužen za Bosnu i Hercegovinu Benjamin Kallay Sarajevo je dobilo 1885. godine.

Na web stranici Urbana mobilnost i saobraćaj navedeno je da je 1958. godine odlučeno da se izvrši temeljita modernizacija tramvajskog voznog parka nabavkom 50 modernih PCC tramvaja iz Washingtona.

U pripremi su bili i radovi za izgradnju pruge od Čengić Vile do Ilidže, a i projektna dokumentacija za novu remizu na Alipašinom Mostu (do tada je u upotrebi bila ona na Marijinom Dvoru). Ova pruga u promet je puštena 1960. godine. 

Prvi "vašingtonci" stigli su u Sarajevo 1960. godine. Stari tramvaji izbačeni su iz upotrebe 9. oktobra 1960. godine. Svoj tehnološki vrhunac tramvajski prijevoz doživio je krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. U Sarajevo tada stiže 90 zglobnih tramvaja marke ČKD Tatra K2YU koji zamjenjuju popularne "vašingtonce".

Također, pred održavanje Zimskih olimpijskih igara 1984. godine izvršena je kompletna rekonstrukcija tramvajske pruge, o čemu svjedoče i brojne fotografije koje se mogu pronaći na društvenim mrežama. Da li je 2021-1980 = 100, kako je to izračunao mlađahni Kosovac ili ga je ponijelo u hvaljenju stranačkog šefa, sami prosudite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.