Akciju darivanja krvi organizuju Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, Crveni križ FBiH, Crveni križ Općine Centar Sarajevo i Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka.

- Pitamo li se ikad kako izgleda liječenje jednog djeteta oboljelog od raka? To je proces koji nije lak. Zahtjevan je kako mentalno, tako i fizički. Terapije su iscrpljujuće za dječiji organizam i narušavaju cijeli balans u tijelu. Tako terapija utječe i na "proizvodnju" krvnih ćelija, koje su ključne za nesmetan razvoj i život. Upravo u trenucima kad su nivoi krvnih ćelija nezadovoljavajući za nastavak liječenja potrebna je transfuzija krvi i njenih derivata. U tom slučaju krv je lijek. Krv je život - naglašavaju iz Udruženja.

Akcija darivanja krvi planirana je za naredni ponedjeljak od 8 do 17.30 sati, u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH (Čekaluša 86 - kod Zubotehničke škole).

Organizatori naglašavaju da su "djeca oboljela od raka istinski heroji, ali i oni trebaju svoje heroje koji će im biti podrška. Njihov heroj budite vi".