Oko sto miliona eura otišlo je u kasu Grada Beograda tokom praznika, što je značajna "injekcija" za budžet, rekao je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

U Banjoj Luci na centralnom dočeku bilo je rekordnih 35.000 posjetilaca. Hiljade Bosanaca i Hercegovaca, ali i turista Novu godinu na otvorenom su proslavili i u Mostaru, Zenici, Bihaću, Brčkom, Trebinju...

VEZANI TEKST - Vlasti u Beogradu: Zarada 100 miliona eura za Novu godinu; milioni i Sarajevu, ali u Skakin vakat

Kolika je tačno šteta nanesena sarajevskim ugostiteljima, hotelijerima, vlasnicima apartmana, zanatlijama i taksistima, teško je da će se ikada saznati. Sigurno je da se radi o milionskim iznosima, a dugo će trebati da Sarajevo vrati titulu "novogodišnjeg centra regije".

- Sarajevo je za Novu godinu izgubilo milione. To smo dobro osjetili i mi na vožnjama. Šteta je veća i nju ćemo osjetiti narednih godina. Gosti koji su bili redovni za novogodišnje praznike sada su ulazak u 2022. godinu dočekali u Banjoj Luci, Mostaru, na Jahorini, Beogradu... Da li će se naredne vratiti u Sarajevo, to nije sigurno. Znate kada čovjek promijeni kafanu jer je njegova zatvorena. Rijetko se ponovo vraća, ako mu se dopadne usluga i atmosfera u novoj – kaže za Faktor jedan sarajevski taksista.

Odluka da nema javnog dočeka možda bi imala smisla da gala proslave nisu organizirane u svim sarajevskim hotelima, restoranima, klubovima, koji su bili puni kao šibica. Znači, u Sarajevu može proslava u zatvorenom, a ne može na otvorenom!? Koliko su tamo poštovane epidemiološke mjere pokazuju objave na društvenim mrežama. U najvećim salama hotela bilo je i 1.000 gostiju, a u onim manjim po 400-500.

- Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su uz asistenciju Jedinice za podršku MUP-a KS tokom novogodišnjih praznika izvršili 35 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima na području Kantona Sarajevo. Kontrolišući primjenu i poštivanje naredbi i mjera Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, te Zaključka Vlade KS od 9. decembra 2021. godine, inspektori su nedostatke konstatovali u 17 objekata, kojima su zbog nepoštivanja propisane distance i nenošenja maski izdate upravne mjere, tj. rješenja, sa rokom izvršenja odmah, što znači da je uspostavljanje mjera izvršeno još u momentu nadzora, te prekršajne sankcije nisu izricane.

U svim kontrolisanim objektima organizatori proslave osigurali su poštivanje pravila "vakcinisan-testiran-prebolio". U novoj godini kontrole sanitarnih inspektora nastavljene su na skijalištima Igmana i Bjelašnice, odnosno u ugostiteljskim objektima na tim planinama, a u skladu sa Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Zaključkom Vlade KS, te specifičnim mjerama za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su obavezujućeg karaktera.

Do sada je na navedene okolnosti izvršeno devet nadzora uz izdavanje tri rješenja o otklanjanju nedostataka zbog nedržanja distance, od kojih dva ugostiteljima i jedno zbog nedržanja distance na skijalištu – saopćili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Još jedan u nizu apsurda je činjenica da je veliki vatromet umjesto u centru Sarajeva, kao i ranijih godina, priređen na olimpijskoj planini Bjelašnici. I ova činjenica dodatno je naljutila razočarane Sarajlije, koji su na društvenim mrežama komentarisali da je vatromet umjesto u centru grada napravljen za vlasnike skupocjenih apartmana na Bjelašnici.

Podsjetimo, ostalo je manje od tri mjeseca do spektakla Stinga u olimpijskoj dvorani Zetri. Prema neslužbenim informacijama, već je prodato više od 10.000 karata. Znači da će se dopustiti da u dvorani bude više od 15.000 ljudi, a nije dopuštena centralna novogodišnja proslava na otvorenom, na kojoj bi se skupio približno isti broj posjetilaca.