Predsjednik HKK Široki Igor Jelčić u izjavi za Fenu prokomentirao je postojeću situaciju i mogućnost da se završni turnir u Širokom Brijegu uopće ne odigra, kazavši kako se niko od preostala tri kluba (Igokea, Borac, Spars) još nije izjasnio oko dolaska na Final four.

VEZANI TEKST - HKK Široki domaćin Final foura košarkaškog prvenstva BiH

- Mi nismo dobili odgovore klubova. Satnice utakmica su zakazane, komesar je odredio sudije i delegate, a mi još nemamo nikakve informacije hoće li klubovi doći ili ne - kazao je Jelčić.

Dodao je kako ne zna kakve će biti eventualne posljedice za spomenute klubova, ako se ne pojave u subotu u Širokom Brijegu.

- U slučaju da se klubovi koji trebaju učestvovati na Final fouru ne pojave o eventualnim sankcijama odlučuju Disciplinska komisija Košarkaškog saveza BiH i Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH. Odluka će biti na njima i oni će u tom slučaju postupiti po pravilima te shodno tome donijeti neke mjere ili sankcije. Međutim, ne bih sa sigurnošću znao reći što će se dogoditi, ostaje vidjeti - kazao je predsjednik desetorostrukog prvaka BiH.

Jelčić je kazao kako ga ne raduje mogućnost da Široki postane prvak BiH za "zelenim stolom".

- Kako sada stvari stoje, ako se niko ne bi pojavio mi smo ta ekipa koja će biti na terenu. Hoće li to značiti osvajanje naslova prvaka, po meni hoće, ali mi se iskreno takvom naslovu ne radujemo. Mi bismo voljeli da se to odigra i odradi na terenu i ne tražimo ništa što nije već dogovoreno. Svi klubovi prije početka prvenstva znali su sistem takmičenja, da se igra deset kola, a iza toga prvi slobodan vikend dolazi Final four, tako da je sve bilo kristalno jasno - ustvrdio je Jelčić.

Na pitanje što misli koji je razlog da se završnica sezone dovodi u pitanje, odgovorio je kako ostali klubovi moraju dati odgovor na to pitanje:

- Ja ne bih ulazio u to zašto se završni turnir koči. Pročitao sam u medijima da su klubovi izjavili da su im igrači umorni i da su bili preopterećeni kroz cijelu sezonu te kako je zdravlje igrača na prvom mjestu. To su naveli kao nekakav osnovni razlog zbog kojeg oni ne bi nastupali na ovom Final fouru.