open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
U SKB Mostar preminuo muškarac iz Konjica
Od posljedica virusa COVID-19 preminula je još jedna osoba u Bosni i Hercegovini.
24.03.2020. u 13:00
get url
text

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar preminuo je 53-godišnjak iz Konjica, koji je u bolnicu primljen s obostranom upalom pluća.

Potvrdio je ovo prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o vozaču direktora preduzeća Igman Konjic.

Istaknuto je kako je i prvozaražena osoba u SKB Mostar u iznimno teškom stanju.

- Što se tiče prvozaraženog pacijenta, i on je u teškom stanju, nalazi se na respiratoru i radimo sve što je u našoj moći - rekao je dr. Avdić.

Novozaraženih u HNK je ukupno trenutno 22, a u SKB Mostar je hospitalizovan i jedan pacijent iz Širokog Brijega. Svi su, osim prvozaraženog, u dobrom stanju.

Dr. Avdić je istaknuo kako je prvozaraženi pacijent imao ranije bronhitis te da nije imao neke posebne zdravstvene probleme, ali da je sada u teškom stanju, u punom nadzoru.

 

Mogućnost pojave novog klastera, dr. Avdić nije mogao potvrditi ali je istaknuto kako su dva epidemiologa trenutno na terenu te da uzimaju uzorke.

- Oni rade istragu, provjeravaju kontakte. I još uvijek ne znamo je li riječ o nekom od ranijih klastera ili je u pitanju neki drugi kontakt – istaknuo je.

Maja Ostojić, načelnica Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar je naglasila kako se testiranja obavljaju u dvije smjene te da u slučaju nepredviđene situacije imaju i rezervne varijante.

- Testovi s identični onima koji se rade u Sarajevu i osjetljivost i specifičnost testova je 99 posto. Imali smo 165 testiranja od čega su 23 pozitivna. Naš Zavod pokriva tri kantona - naglasila je.

Istaknuto je kako je HNK uz banjalučku regiju najpogođeniji korona virusom, te da se očekuju i odgovarajuća novčana sredstva s viših nivoa.

Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK je naglasio kako je sigurnosno stanje zadovoljavajuće. Istaknuo je kako policija drži stanje pod nadzorom, da su u Mostaru bila tri kršenja zabrane kretanja, o čemu smo već pisali, te jedan u Konjicu, koji su kažnjeni novčano.

Pojasnivši da je u pitanju i jedno remećenje javnog reda i mira, za što je izdan prekršajni nalog i kazna od 500 KM. Na upit novinara da li će lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, ići u samoizolaciju nakon povratka iz Zagreba, Juka nije mogao odgovoriti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.