open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
U Tuzlanskom kantonu počinje masovna vakcinacija
Na područje Tuzlanskog kantona u ovoj sedmici je pristiglo 26.940 doza vakcina te je nakon sastanka s direktorima domova zdravlja u TK, a u saradnji s Vladom Tuzlanskog kantona i Zavodom za javno zdravstvo TK, donesena odluka da se počne sa masovnom vakcinacijom svih osoba starijih od 18 godina.
28.07.2021. u 14:56
get url
text

- Svi domovi zdravlja će se organizirati na načine koji su njima najpogodniji, kako bi u adekvatnom i što kraćem vremenu vakcinisali što veći broj stanovnika jer je primarni cilj da, kada je epidemiološka situacija povoljnija, iskoristimo momenat vakcinisanja što većeg broja stanovnika – izjavio je na press konferenciji ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Sugerisano je domovima zdravlja da se aktivira veći broj vakcinalnih timova, te da vakcinaciju vrše kako u prostorijama zdravstvenih ustanova, tako i u sportskim dvoranama.

- Ono što se nameće kao problem je zainteresiranost stanovništva za vakcinaciju. Kao jedan od razloga navodi se da se dominantno radi o vakcinama AstraZeneca jer pojedinci odbijaju ovu vakcinu sa stavom da žele primiti neku drugu – kaže Jurić.

Ističe da su podjednako sve vakcine djelotvorne, a da do danas nije prijavljen niti jedan slučaj ozbiljnih nus pojava.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona su kazali da i lica koja nemaju zdravstveno osiguranje također mogu doći na vakcinaciju u matičnoj općini u ustanovu gdje se provodi imunizacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.