open-navfaktor-logo
search
Statistike
U Tuzlanskom kantonu više umrlih nego rođenih
Stope prirodnog priraštaja su vrlo nepovoljne u općinama Srebrenik, Živinice, Banovići, Kalesija i Gračanica
08.10.2019. u 17:18
get url
text
Bebe

Tuzlanski kanton nastavlja decenijski trend negativnog prirodnog priraštaja pa je u prošloj godini registrirano 3.767 živorođenih beba, 4.384 umrle osobe i 48 umrle dojenčadi.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić kazala je da je najniža vrijednost nataliteta registrovana u Sapni, 4,74 promila, a najviša u Gračanici, 10,39 promila.

- Vrijednost stope mortaliteta se kreće od 6,8 promila u Sapni, do 12,21 u Tuzli. Stopa mortaliteta za TK iznosila je 9,85 promila - kazala je Čolić te dodala da stopa prirodnog priraštaja za TK iznosi 1,39 promila.

Naglasila je da su stope prirodnog priraštaja, ali vrlo nepovoljne, registrovane u općinama: Srebrenik, Živinice, Banovići, Kalesija i Gračanica.

Iz Analize zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatora zdravlja u 2018. godini izdvaja se da su vodeći uzroci umiranja grupe kardiovaskularnih oboljenja, dok su vodeći uzroci obolijevanja akutne infekcije gornjih disajnih puteva, povišeni krvni pritisak, šećerna bolest, te akutni bronhitisi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.