Tuzlanski kanton nastavlja decenijski trend negativnog prirodnog priraštaja pa je u prošloj godini registrirano 3.767 živorođenih beba, 4.384 umrle osobe i 48 umrle dojenčadi.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić kazala je da je najniža vrijednost nataliteta registrovana u Sapni, 4,74 promila, a najviša u Gračanici, 10,39 promila.

- Vrijednost stope mortaliteta se kreće od 6,8 promila u Sapni, do 12,21 u Tuzli. Stopa mortaliteta za TK iznosila je 9,85 promila - kazala je Čolić te dodala da stopa prirodnog priraštaja za TK iznosi 1,39 promila.

Naglasila je da su stope prirodnog priraštaja, ali vrlo nepovoljne, registrovane u općinama: Srebrenik, Živinice, Banovići, Kalesija i Gračanica.

Iz Analize zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatora zdravlja u 2018. godini izdvaja se da su vodeći uzroci umiranja grupe kardiovaskularnih oboljenja, dok su vodeći uzroci obolijevanja akutne infekcije gornjih disajnih puteva, povišeni krvni pritisak, šećerna bolest, te akutni bronhitisi.