Ranije, odnosno 1. septembra, nastava je počela u Kantonu Sarajevo, dok će u Zeničko-dobojskom kantonu početi sutra, a u Unsko-sanskom kantonu 14. septembra. Inače, sami povratak učenika u školske klupe u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu odvijaće se sukcesivno, do kraja mjeseca. Također, prvačići u Posavskom kantonu u školu će krenuti 14. septembra.

- Nažalost, ovo nije obična godina, pa je i nastava organizirana u izmijenjenim okolnostima i posebnim uvjetima, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera s ciljem zaštite od koronavirusa. Stoga, pozivamo sve učenike i nastavnike, ali i roditelje da se ponašaju odgovorno i u skladu s preporukama, u školi i izvan nje, a kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum i osiguralo nesmetano odvijanje nastave. Svim učenicima i nastavnicima želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu te da ostanu dobro i zdravo - istakli su iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je i ove godine realizovalo projekat nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike trećih i četvrtih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je osigurano 480.000 KM.

Na osnovu projektiranog broja učenika i uz primjenu korektivnih faktora, ministarstvo je sačinilo prijedlog raspodjele sredstava za nabavku besplatnih udžbenika, i to: Unsko-sanski kanton - 51.264 KM, Posavski - 7.344 KM, Tuzlanski - 100.464 KM, Zeničko-dobojski - 83.040 KM, Bosansko-podrinjski - 7.728 KM, Srednjobosanski - 54.960 KM, Hercegovačko-neretvanski - 45.840 KM, Zapadnohercegovački - 21.072 KM, Kanton Sarajevo - 93.264 KM i Kanton 10 - 15.024 KM.

Kantonalna ministarstva su bila dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe koji pohađaju treći i četvrti razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola s područja svog kantona, i to najkasnije sedam dana prije početka školske godine.