open-navfaktor-logo
search
Školarci u klupama
U većini škola u BiH počela nova školska godina
U većini škola u Bosni i Hercegovini jutros je počela nova školska godina. 
01.09.2022. u 09:16
get url
text

U nekim školama nastava će početi u ponedjeljak, 5. septembra.  Nova školska 2022/2023. godina počela je danas, 1. septembra u pet kantona (Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom i Sarajevskom) u Federaciji BiH. U preostalih pet (Posavskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10) nastava počinje u ponedjeljak, 5. septembra.

- Iako će se u svim kantonima nastava odvijati u učionicama, po redovnom nastavnom planu i programu, i dalje je nužno posvećivati pažnju svim onim aktivnostima i mjerama kojima se sprečava širenje zaraze koronavirusom. Stoga, pozivamo sve učenike i nastavnike, ali i roditelje da se ponašaju odgovorno, u školi i izvan nje – navode iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Kao i prethodnih godina u školskim dvorištima u bh. gradovima zabilježena je jutros velika gužva, a brojni prvačići danas će imati i prvi susret sa školom.

Iako postoji tendencija smanjenja broja upisa učenika u prvi razred u pojedinim općinama u Kantonu Sarajevo, analize pokazuju da nije bilo značajnijih razlika u upisu u odnosu na prošlu školsku godinu, ukupno oko 4.000. Manji broj upisa učenika je u općini Stari Grad, dok je najveći broj na području općina Novi Grad, Ilidža i Novo Sarajevo. Sve škole su kadrovski spremne za prijem prvačića.

Na nastavu u osnovnim i srednjim školama u KS danas je krenulo oko 54.000 učenika. Na području Kantona Sarajevo ima 79 osnovnih škola, sedam je privatnih. Uposlenika je 3.702, od toga učitelja je 1.029, a nastavnika u predmetnoj nastavi 2.673.

U osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona danas je počela nastava istovremeno po nastavnim planovima i programima na sva tri službena jezika - bosanskom, hrvatskom te srpskom.

U školske klupe će danas sjesti i 3.051 prvačić, odnosno 38 više nego prošle godine, kao i 2.903 učenika srednjih škola, što je za 152 učenika manje nego prošle godine.

Ukupno će u ZDK ove godine u osnovne škole krenuti 28.773 te u srednje 10.734 učenika.

U Unsko-sanskom kantonu upisno je nešto više od 1.650 prvačića u osnovne škole, a iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja naveli su da je taj broj na nivou prošlogodišnjeg, što je pozitivno jer je proteklih godina bilježeno smanjenje. U srednje škole je upisano blizu 1.900 učenika.

U Bosansko-podrinjom kanotnu je nova školska godina počela za oko 2.800 učenika u šest osnovnih i tri srednje škole.

VEZANI TEKST - Za "besplatno" osnovno obrazovanje roditelji godišnje moraju izdvojiti oko 400 KM

Vlade entiteta, kantona i nekih općina uglavnom su osigurale novac kako bi se nabavili udžbenici za učenike, barem dio njih. 

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a dali su preporuke za sve predškolske i školske ustanove te đačke domove kada je u pitanju koronavirus. Tako je navedeno da u slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije ili potvrđenog testa na COVID-19, učenik ili nastavnik ne može prisustvovati nastavi niti boraviti u školi.

Ako se potvrdi COVID-19 kod učenika ili nastavnika, nije neophodno da ostali učenici iz istog odjeljenja ili nastavnici prekidaju nastavu, nego treba da smanje kontakte. Iz nastave se isključuju ukoliko dobiju simptome. Nošenje maski nije obavezno.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH se nisu oglasili o ovom pitanju.

{$galerijaFotografija}

Početak škola, djeca, ilustracije, 01.09.2022
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.