open-navfaktor-logo
search
Organizirani kriminal
U velikoj akciji USKOK-a uhapšena i supruga bivšeg potpredsjednika Vlade Ana Karamarko
Istražitelji USKOK-a jutros su pretražili poslovne prostorije firme Drimia koja je u vlasništvu Ane Karamrko, supruge bivšeg potpredsjednika Vlade Hrvatske i bivšeg lidera HDZ-a Tomislava Karamarka. Hrvatski mediji neslužbeno javljaju da je i uhapšena.
20.05.2020. u 16:05
get url
text

Riječ je o policijskoj akciji kodnog naziva FLAJŠ, kojom je obuhvaćeno 38 osoba i devet trgovačkih društava. Sumnjiče se za izvlačenje novca i utaju poreza.

Karamarko je uhapšena zbog sumnji da je iz svoje firme Drimia izvukla oko 400.000 kuna (nešto više od 100.000 KM) preko faktura za nepostojeće usluge. Njen advokat Ivo Farčić rekao je jutros da još skuplja informacije o slučaju.

- Ne mogu vam to reći - odgovorio je na pitanje novinara da li je Karamrko uhapšena, piše Dnevnik.hr.

Akcijom USKOK-a obuhvaćeno je 38 osoba iz nekoliko firmi zbog sumnje da su, navodno, kružnim poreznim prevarama izvukli 20 miliona kuna (nešto više od pet miliona KM) te su za 11 miliona kuna (oko tri miliona KM) oštetili državni budžet.

U akciji je učestvovalo 150 istražitelja iz cijele Hrvatske. Pretresi prostorija osim u Zagrebu, obavljeni su i u Splitu i Rijeci.

Kasnije su se o svemu oglasili tužilaštvo i policija.

Utvrđeno je da su dvojica prvoosumnjičenika, hrvatski državljani (1976. i 1979.) od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava, povezali u zajedničko djelovanje (zločinačko udruženje) veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obavljale funkciju odgovornih osoba u društvima. Tako su oštetili državni budžet.

- U tim su poslovanjima neosnovano su iskazivali pravo na odbitak pretporeza u prijavama PDV-a, a na osnovu neistinitih ulaznih računa povezanih društava kojima stvarno upravljaju. Pri tome su oštetili budžet Republike Hrvatske za najmanje 7,5 miliona kuna, a koji iznos su, nakon podizanja, podijelili u zajedničku korist - navodi se u policijskom saopćenju.

Dvojica prvoosumnjičenih također se sumnjiče da su, kao stvarni voditelji poslovanja spomenutih trgovačkih društva te u dogovoru sa većim brojem direktora i vlasnika obrta, nalagali i izvršavali plaćanja računa za robu i usluge koje nisu bile stvarno isporučene ili izvršene. Plaćanja su ostvarivali s računa društava u kojima su i bili direktori, prokuristi ili vlasnici obrta, a na račune društava kojim stvarno upravljaju dvojica prvoosumnjičenih. Nakon zaprimljenih uplata ovlaštenici za raspolaganje novčanim sredstvima po računima trgovačkih društava dijelom su podizali gotovinu te dijelom prebacivali novac na druga povezana trgovačka društva i društava koja su za navedeno angažirali - navodi se.

U policiji kažu kako su potom s njihovih računa podizali gotovinu, pri čemu su dio novca zadržali na računima svojih trgovačkih društava, a ostatak novca koji je podignut u gotovini, nakon zadržavanja provizije, vraćali su odgovornim osobama navedenih trgovačkih društava.Na opisani način sebi i drugima pribavili su korist u iznosu od najmanje 20 miliona kuna, a na ime neplaćenih poreznih davanja oštetili Državni budžet za nešto manje od 4 miliona kuna.

- Opisanim protupravnim radnjama 38 je osumnjičenih počinilo krivična djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, više krivičnih djela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u zloupotrebi povjerenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja i pranje novca - rekli su u policiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.