Četvrtak, 28.05.2020.

Ilidža

U Velikom parku kod hotela svečano otvorena Vrtlarska kućica

FOTO: Damir Hodžić

Objekat od 1995. godine nije bio u funkciji i nije bio useljen, a kompletna obnova je finansirana iz budžeta Općine Ilidža

U Velikom parku kod hotela Ilidža danas je održana ceremonija otvorenja Vrtlarske kuće, u čiju obnovu je Općina Ilidža uložila 560.000 KM.

Objekat je u sastavu zelene površine nekadašnjeg kompleksa "Banja – Ilidža", koji uz ekološku, dendrološku, kulturno-historijsku, estetsku i prostorno-pejzažnu, ambijentalnu vrijednost, skupa sa arhitektonskim objektima – hotelima izgrađenim u austrougarskom period, ima značaj dobra integralne baštine.

Objekat od 1995. godine nije bio u funkciji i nije bio useljen, a kompletna obnova je finansirana iz budžeta Općine Ilidža.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić kazao je da će namjenu objekta odrediti onaj ko bude spreman Općini plaćati najam. 

- Ovo je nešto što Ilidži treba, nešto što Ilidža voli, ovo je bilo ruglo, napravili smo ponos i još jednom koristim priliku da svima onima koji su odmagali, da im uputim poruku: Sram ih i stid bilo - kazao je Memić.

Dodao je da je objekat trajno vlasništvo Općine i da je to jedan "korak koji kaže da objekti kojima smo mi vlasnici moraju donositi prihode, da ne dajemo sve na socijalu". 

- Ovakvi objekti nam daju priliku da bi nas održali da u socijali možemo pomagati one koji su ugroženi - kazao je Memić.

Ovaj objekat je dio zaštićenog obuhvata spomenika prirode "Vrelo Bosne".

U postupku izdavanja odobrenja za građenje pribavljena je saglasnost za Glavni projekt od Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh