open-navfaktor-logo
search
Ilidža
U Velikom parku kod hotela svečano otvorena Vrtlarska kućica
Objekat od 1995. godine nije bio u funkciji i nije bio useljen, a kompletna obnova je finansirana iz budžeta Općine Ilidža
25.09.2019. u 12:54
get url
text

U Velikom parku kod hotela Ilidža danas je održana ceremonija otvorenja Vrtlarske kuće, u čiju obnovu je Općina Ilidža uložila 560.000 KM.

Objekat je u sastavu zelene površine nekadašnjeg kompleksa "Banja – Ilidža", koji uz ekološku, dendrološku, kulturno-historijsku, estetsku i prostorno-pejzažnu, ambijentalnu vrijednost, skupa sa arhitektonskim objektima – hotelima izgrađenim u austrougarskom period, ima značaj dobra integralne baštine.

Objekat od 1995. godine nije bio u funkciji i nije bio useljen, a kompletna obnova je finansirana iz budžeta Općine Ilidža.

{$galerijaFotografija}

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić kazao je da će namjenu objekta odrediti onaj ko bude spreman Općini plaćati najam. 

- Ovo je nešto što Ilidži treba, nešto što Ilidža voli, ovo je bilo ruglo, napravili smo ponos i još jednom koristim priliku da svima onima koji su odmagali, da im uputim poruku: Sram ih i stid bilo - kazao je Memić.

Dodao je da je objekat trajno vlasništvo Općine i da je to jedan "korak koji kaže da objekti kojima smo mi vlasnici moraju donositi prihode, da ne dajemo sve na socijalu". 

- Ovakvi objekti nam daju priliku da bi nas održali da u socijali možemo pomagati one koji su ugroženi - kazao je Memić.

Ovaj objekat je dio zaštićenog obuhvata spomenika prirode "Vrelo Bosne".

U postupku izdavanja odobrenja za građenje pribavljena je saglasnost za Glavni projekt od Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Otvaranje Vrtlarske kućice na Ilidži 25.09.2019
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.