open-navfaktor-logo
search
"Mala sirena"
U Zavidovićima otvorena senzorna soba za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju
Udruženje roditelja djece sa poteškoćama u razvoju "Mala sirena“ postoji od 2012. godine.
29.02.2020. u 14:40
get url
text

Osnovale su ga tri majke nakon što su bezuspješno pokušale ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu svoje djece, na pomoć stručnjaka, odnosno defektologa koji bi radili s djecom, prisjeća se predsjednica ovog udruženja, ali i majka djeteta sa poteškoćama Adisa Mahovac, dodajući kako su se obraćali ministarstvima obrazovanja i zdravstva koji su im obećali da će angažovati defektologe pri Centru za mentalno zdravlje u Zavidovićima.

Međutim, obećanje nikada nije bilo ispunjeno. Nisu željele tu stati, osnovale su udruženje koje sada svojim brojnim aktivnosti stoji na raspolaganju onima kojima je to potrebno. Aktivnosti ovdje ne manjka, a posljednja u nizu je otvaranje senzorne sobe koja stimulište čula sluha, vida, mirisa i dodira. Projekat su finansirali USAID i Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, njegova vrijednost iznosi 40.000 KM.

- Ono što se pokazalo jako pozitivnim u ovom multidimenzionalnom prostoru je da je ova soba izuzetno efikasna i ostavila je velike posljedice, u pozitivnom smislu, na ponašanje djece, na pažnju, koncentraciju, učenje... U nju mogu ući svi uzrasti, od djece do osoba u trećoj životnoj dobi - ističe u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ina Halilović, diplomirani logoped i surdoaudiolog, a trenutno i neurofeedback terapeut.

Senzornu sobu koriste osobe iz autističnog spektra, osobe sa intelektualnim smetnjama, osobe koje imaju problema sa pažnjom, koncentracijom ili učenjem. A, na raspolaganju je i roditeljima, zato što su, kaže ona, izloženi stalnom pritisku, napetošču, stresu, a sve s ciljem da se opuste te podignu nivo samopouzdanja.

{$galerijaFotografija}

- Prilikom korištenja senzorne sobe, terapeut je sve vrijeme prisutan uz dijete. Međutim, dijete ima mogućnost da samo bira šta će koristiti bez toga da terapeut utiče na njega - pojašnjava Halilović.

Osim senzorne sobe, ono po čemu je ovo udruženje prepoznatljivo je i inkluzivni vrtić koji traje svaki radni dan po pet sati.

- Ono na što naročito ponosni je inkluzivni vrtić koji je, ustvari, i jedini u Bosni i Hercegovini, a koji okuplja jednak broj djece sa poteškoćama u razvoju i djece tipičnog rasta i razvoja. Ono što mi je bitno je da djeca sa poteškoćama uče u razvoju od djece tipičnog rasta i razvoja, a djeca tipičnog rasta i razvoja prihvataju drugo i drugačije - navodi Adisa Mahovac, predsjednica Udruženja.

Dodaje kako se trude odgajati generacije djece bez predrasuda, ali i roditelja koji sve što ovdje vide šire na svoje komšije i time doprinose razbijanju predrasuda u Zavidovićima.

Hidajeta Saletović je roditelj djevojčice koja koristi usluge udruženja.

- Moje dijete, Amila, ima poteškoće u govoru. Dolazi u udruženje već dvije i po godine. Zaista sam zadovoljna, kod djeteta se vidi napredak. Sad dosta više priča, dosta više razumije što mi je najbitnije. Prije nije razumjela, a sada sve razumije, i naredbe i kada joj kažem nešto - ističe Saletović.

Svaki radni dan u ovom se udruženju organizuju defektološki tretmani po EDUS-ovom programu, također koristi se asistivna tehnologija što je jako bitno za djecu koja imaju cerebralnu paralizu i neverbalnu djecu. Pružaju se i usluge terenskog rada gdje psiholog i medicinska sestra odlaze u porodice koje imaju potrebu za tim, za teško pokretne i nepokretne osobe. Tu su i logopedski tretmani, neurofeedback terapija.

- Ovdje moram spomenuti da je neurofeedback terapija skoro nedostupna za svu djecu sa poteškoćama u razvoju. Te tretmane mogu pronaći u svega nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, ali moram napomenuti da se plaćaju u svim udruženjima i centrima. Dakle, izuzetno su skupi tretmani, tako da se može reći da su nedostupni čak i kad su dostupni zbog blizine - kaže Mahovac, predsjednica Udruženja "Mala sirena“, naglašavajući kako su sve aktivnosti u ovom udruženju besplatne.

U Udruženju "Mala sirena“ trenutno boravi 94 člana, troje ih dolazi iz Žepča, a ostali su sa područja općine Zavidovići. Imaju molbu od jednog roditelja iz Gračanice da dijete dovodi ovdje, ali zbog problema u vezi sa malim prostorom teško mogu primiti nekoga ko nije sa područja općine Zavidovići.

- Mi nismo ograničeni na dijagnozu djeteta, dakle ako nam se prijavi dijete sa određenom poteškoćom u razvoju, mi uradimo opservaciju što prije i odmah uključimo dijete u rad sa stručnjacima - ističe Mahovac, pojašnjavajući kako samo djeca sa govornim poteškoćama imaju listu čekanja jer nemaju toliko kapaciteta koji bi primio svu djeca koja se jave.

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju nisu u zavidnoj situaciji. Kada bi se plaćale sve usluge koje nudi ovo udruženje, cifra bi iznosila i do 500-600 maraka.

- Imamo i biblioteku didaktičkog materijala koja je na raspolaganju našim roditeljima. Ta didaktička pomagala i materijal su poprilično skupi, a veliki broj njih i nema u Zavidovićima, tako da smo kroz to omogućili roditeljima da mogu raditi kod svoje kuće - govori Mahovac.

Imaju petnaest uposlenika: defektolozi, edukatori, logopedi, rehabilitatori, socijalni pedagozi, socijalni radnici, psiholozi, medicinska sestra i pravnik. Rade i u pet osnovnih škola gdje pružaju pomoć i podršku djeci sa poteškoćama u razvoju. Stalni budžet od državnih institucija nemaju. Ali, tu su donatori. Također, za neke projekte dobiju sredstva od Općine Zavidovići ili od resornih ministarstva.

Projekata je mnogo, rada s djecom također, ljubav prema njima se osjeti u ovom udruženju. Iako bi moglo prerasti u drugi dom za djecu sa područja cijelog Zeničko-dobojskog kantona, podrške nemaju. Ali zato, ima onog suprotnog.

- Moram reći da su nam slali razne inspekcije za rad, inspekciju za obrazovanje, sanitarne inspekcije, i to čak udruženja s kojima dijelimo prostorije. Veliki problem nam je prostor, imamo ogroman broj korisnika. Veliki broj aktivnosti, ali jako malo prostora - zaključuje Mahovac.

U Zavidovićima otvorena senzorna soba za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.