open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Ubijao civile: Sretku Paviću 13 godina za zločin u Prijedoru
Pavić je proglašen krivim kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u ubistvu pet civila u selu Rizvanovići
24.06.2019. u 10:40
get url
text

Sud BiH osudio je Sretka Pavića na 13 godina zatvora za zločin protiv čovečnosti počinjen na području Prijedora u ljeto 1992. godine.

Pavić je proglašen krivim kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u ubistvu pet civila u selu Rizvanovići. Kako se navodi u presudi, civili su u drugoj polovini jula 1992. pronađeni u šumi i zatvoreni u objekat pored punkta u Rizvanovićima.

Dan nakon njihovog dovođenja, kako je utvrdilo Vijeće, Pavić i preminuli Pero Stevandić izveli su civile i ubili ih nedaleko od obližnje škole. Prema presudi, Pavić je nakon ubistava rekao: "Zbog ovakvih je Crni poginuo".

Analizirajući izvedene dokaze, Vijeće je zaključilo da je Pavić kao pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona bio svjestan širokog i sistematskog napada na nesrpsko stanovništvo.

Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho podsetila je na iskaz svjedoka koji je vidio optuženog i Stevandića kako odvode civile iz porodice Čaušević, te kako je čuo rafale.

Kreho je kazala da svjedoci Odbrane, uključujući i optuženog, nisu doveli u sumnju dokaze o učešću optuženog u ubistvima. Paviću su određene mjere zabrane putovanja, te je naloženo oduzimanje putnih isprava. Na ovu prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.