- Nismo htjeli da idemo sa dužim rokovima, pratimo aktivno situaciju i tako donosimo odluke – dodao je.

Višković je rekao da postoje određene razlike u odnosu na ranije donesene odluke, a tiču se, između ostalog, ograničavanja cijena proizvoda osnovnih životnih namirnica.

- Marže na osnovne namirnice će biti postavljene na nivo od 5. marta i proširiće se broj artikala i prozivoda na koje se odnosi. To znači da sve životne namirnice koje su imale maržu 5. marta, moraju je zadržati, pa ćemo izbjeći priču kako su nabavne cijene porasle - kazao je Višković.

Što se tiče kretanja osoba sa preko 65 godina, odlučeno je da će se oni narednih 14 dana moći kretati dva puta sedmično, utorkom i petkom od 7 do 10 sati.

- Naša molba i apel drugim građanima je da u ovim terminima ne prave gužve i da svoje potrebe ostvaruju u drugim terminima – rekao je Višković.

Također, podstiču se poljoprivrednici da zasiju što više površina, te je donesena odluka da je starosna granica za kretanje građane koji žive u ruralnim područjima 75 godina. Odlukom Štaba dozvoljeno je i kretanje pčelara.

Osim toga, ubuduće će u RS moći da rade i trgovine bijele tehnike, građevinskog materijala, vodo i elekto materijala i slično, kao i pijace odnosno tržnice uz poštovanje svih mjera.

Višković je kazao kako nije ispoštovan ranije postignut dogovor na zajedničkom sastanku predstavnika FBiH, RS i Vijeća ministara BiH.

- Tada smo se dogovorili da zdravtsveni inspektori izdaju rješenja, a imamo informacije da na određenim prelazima u FBiH se ta rješenja ne izdaju, nego se samo usmeno daju naredbe. U razgovoru sa načelnicima općina u RS, dobio sam informacije da se na prelazima Izačić i drugim u Trebinju, takva rješenja ne izdaju – rekao je Višković.

Kazao je da će u toku dana poslati pismo premijeru FBiH tražeći da se ova situacija promijeni.

Donesena je i odluka da će se aprilski rok za student u RS, održati kada se za to steknu uslovi.

- Neće se moći održati u samom aprilu, nego onda kada se za to steknu uslovi. Od početka ove krize i epidemije, iz budžeta RS smo za zdravstveni sektor izdvojili 30 miliona KM. U proteklih par dana smo isplatili sve obaveze i za prevoz učenika, iako oni nisu ni išli u školu – poručio je Višković.

Višković je istakao i da će 50 tona brašna biti podijeljeno stanovništvu općina u FBiH sa većinski srpskim stanovništvom.

On je naveo i da će Vlada RS iz budžeta za oko 40.000 radnika platiti poreze i doprinose u iznosu od 16,5 miliona KM.

- Poslodavci bi trebalo da isplate neto platu – dodao je premijer RS.