Prva stanica drugog dana marša bilo je šehidsko mezarje u Kalesiji. Ovdje su učenjem Fatihe odali počast braniteljima Kalesije. 

- Obično pitaju za osjećanja. Teško će ih opisati i najbolji pjesnik, književnik to ne bi mogao tako dobro opisati kao kada to doživi prilikom učešća. Preporučujem svim sposobnim da narednih godina uzmu učešće i da dožive ovaj osjećaj – kazao je učesnik Marša mira iz Teočaka Hadžaga Mešić.

Njih trideset krenulo je put Vukovora. Neki od od njih su i prošle godine na ovaj način odali počast žrtvama Vukovora. Kažu - ništa im ne predstavlja teškoću, jer ih je jedan cilj ujedinio, a to je da pošalju poruku da se ovakvi zločini nikada i nikome ne smiju ponoviti.  

- Svake godine dolazimo na ovaj pohod. Iskorstio sam priliku da dođem i na ovaj, što je potresno za sve nas koji smo vidjeli stradanja u Srebrenici, a i za stradanja u Vukovaru trebamo iskažemo poštovanje - rekao je učesnik Marša mira iz Novog Travnika Sabahudin Halilčević.

Učesnik Marša mira iz Srebrenice Rešid Dervišević ističe da Srebrenicu i Vukovar spaja ista ratna sudbina.

- Odlučio sam da idem na Marš mira, jer Srebrenicu i Vukovar spaja ista sudbina koja se desila tokom ratnih dejstava. Naša je dužnost da mi pričamo i da podsjetimo da se ne bi zaboravilo. Ako zaboravimo može nam se isto i još gore ponoviti – objašnjava Dervišević. 

Desetogodišnji Emir Salihović, najmlađi učesnik Marša mira, naglašava da je lijep osjećaj na ovaj način dati počast žrtvama.

Učesnici Marša mira u subotu stižu u Vukovar. Dan kasnije pridružit će se Koloni sjećanja, kojom će obilježiti 27. godišnjicu stradanja ovoga grada. Ovogodišnji Marš mira od Srebrenice do Vukovara ušao je u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.