open-navfaktor-logo
search
Tehnički izvještaj
UEFA objavila najbrže igrače iz prošle sezone Lige prvaka, u PLBiH ima bržih
Evropska fudbalska federacija u "tehničkom izvještaju" za proteklu sezonu Lige prvaka objavila je dosta zanimljivih podataka, koji inače nisu dostupni tokom sezone.
27.10.2020. u 07:45
get url
text

Između ostalog, organizacija sa sjedištem u švicarskom Nyonu u ovoj zanimljivoj elektronskoj brošuri objavila je i deset najbržih sprinteva u protekloj sezoni elitnog. Ono što je posebno zanimljivo je čijenica da je među deset najbržih rezultata njih osam izmjereno na utakmicama Paris Saint-Germana.

VEZANI TEKST - Ko je najviše pretrčao, a ko bio najbrži igrač Sarajeva u pobjedi nad Budućnosti?

Najbrže u prošloj sezoni Lige prvaka trčao je Kyilian Mbappe, a napadač PSG-a je u jednom momentu finala, u kojem je njegov tim poražen od Bayerna, trčao 33,98 kilometara na sat.

Leipzigov Lukas Klosterman je u polufinalu protiv Parižana sprintao 33,82 km/h, dok se protiv istog protivnika u četvrtfinala Hans Hateboer kretao brzinom 33,71 km/h.

I preostala dva najbrža rezultata ostvarena su na utakmicama protiv aktuelnog prvaka Francuske. Četvrtu najveću brzinu ostvario je Achraf Hakimi (33,46 km/h), dok je nešto sporije od njega u finalu trčao Bayernov Alphonso Davis (33,37 km/h).

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je fudbaler Sarajeva Matthias Fanimo, u meču ovosezonskog play-offa Evropske lige, u duelu protiv Celtica, trčao 34,36 km/h, što igrača koji nastupa u Premijer ligi BiH čini bržim od svih učesnika prošlosezonskog izdanja Lige prvaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.