open-navfaktor-logo
search
Od sezone 2024/25
UEFA promijenila format Lige prvaka: Grupna faza odlazi u historiju
Fudbalska Liga prvaka od sezone 2024/25 brojat će 36, umjesto dosadašnja 32 kluba, odlučio je Izvršni odbor UEFA-e danas u Beču.
10.05.2022. u 16:15
get url
text

Četiri nove pozicije popunit će se na sljedeći način:

Jedno mjesto pripast će trećeplasiranom klubu prvenstva koje zauzima petu poziciju na UEFA rang-listi. To je treunutno Francuska.

Umjesto dosadašnja četiri mjesta, direktan plasman u Ligu prvaka kroz kvalifikacije, odnosno takozvani "put prvaka" u kojem sudjeluje i prvak BiH, osigurat će pet timova.

Proestala dva mjesta pripast će nacionalnim savezima s najboljim kolektivnim učinkom klubova u prethodnoj sezoni (ukupan broj osvojenih bodova podijeljen s brojem klubova sudionika). Primjera radi, na kraju aktuelne sezone po jedno dodatno mjesto dobile bi Engleska i Nizozemska.

Najveća promjena u Ligi prvaka od sezone 2024/25. bit će transformacija iz tradicionalne grupne faze u ligašku fazu. Popularni je to "švicarski sistem", gdje je svih 36 klubova rangirano na jednoj tabeli, iako neće igrati svako sa svakim.

Svaki klub igrat će minimalno osam utakmica protiv osam različitih timova (četiri domaće, četiri utakmice u gostima), umjesto šest utakmica, što je u eri grupne faze slučaj.

Na kraju će najboljih osam timova u ligi automatski izboriti plasman u nokaut fazu, a ekipe koje završe od 9. do 24. mjesta za plasman među 16 najboljih borit će se kroz dvomaeč u baražu.

Sličan format primjenjivat će se još u Evropskoj i Konferencijskoj ligi. I ova će takmičenja brojati po 36 klubova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.