U velikoj zajedničkoj akciji policije i hrvatskog Uskoka dosad su uhapšena 23 pripadnika dviju kriminalnih organizacija, među kojima su i policajci, a koji su pribavljali informacije i izrađivale dokumente za mafijaške grupe s područja Srbije i Crne Gore, saopćio je hrvatski MUP u četvrtak.

Prvim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da je na čelu grupe koja je krivotvorila dokumente za mafijaše Nusret Seferović (49), koji je godinama bio predsjednik Unije Roma Hrvatske. Navodeći samo godišta osumnjičenika, policija je priopćila da je Seferović povezao u zajedničko djelovanje grupu od 18 hrvatskih državljana starosti između 21 i 64 godine, među kojima su i policajci te državni službenici u policijskim upravama, navodi Hina.

Ta je grupa od 2017. do novembra 2019. na području grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Istarske županije izrađivala hrvatske isprave na temelju krivotvorenih srpskih isprava s podacima dvojnih hrvatsko-srpskih državljana s fotografijama trećih osoba, za iznos od najmanje 3.500 eura po dokumentu. Direktorat policije dodao je kako su kupci lažnih dokumenata bili pripadnici srpsko-crnogorskih kriminalnih grupa.

Grupa krivotvoritelja je putem informacijskog sistema MUP-a, pribavljala podatke o pogodnim identitetima hrvatskih državljana na čija bi se imena mogle izraditi hrvatske isprave te su takve podatke lično dostavljali Seferoviću. On je potom pribavljao krivotvorene srpske pasoše s podacima hrvatskih državljana i fotografijama mafijaša koji su se tim identitetima koristili kao svojima. Temeljem krivotvorenih dokumenata, mafijaši su podnosili zahtjeve za izdavanje hrvatskih ličnih karti i pasoša.

Uz to, ista grupa krivotvoritelja je izrađivala hrvatske vozačke dozvole na temelju krivotvorenih britanskih vozačkih dozvola po cijeni od najmanje 3.500 eura po dozvoli.

Dvoje pripadnika grupe, 31-godišnjak i 23-godišnjakinja su po Seferovićevim uputama pribavljali krivotvorene vozačke dozvole s prethodno dogovorenim i unesenim identifikacijskim podacima za osobe na koje glase te predavali zahtjeve za zamjenu tih vozačkih dozvola za hrvatske vozačke dozvole.

Odobrenje zaprimljenih zahtjeva u nadležnim policijskim upravama nadzirale su 51-godišnja i 59-godišnja službenica, saopćio je Direktorat policije dodajući da je grupa organizirala i krijumčarenje ljudi između hrvatske i slovenske granice za najmanje 1.400 eura po osobi.

Drugim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 46-godišnji hrvatski državljanin povezao 10 osoba starosti između 29 i 64 godine, od kojih su njih petero hrvatski državljani, dok je jedna osoba srpski državljanin, a njih četiri dvojni državljani Hrvatske i Srbije.

Pripadnici ovog zločinačkog udruženja su protuzakonito prikupljali i obrađivali osobne podatke hrvatskih državljana s prebivalištima na teritoriju Srbije koji do tada nisu ishodili hrvatske lične dokumente te ih, sukladno prethodnim dogovorima, ustupali drugim osobama.

Među njima su bili i pripadnici organiziranih kriminalnih skupina s područja Srbije i Crne Gore koji su krivotvorene dokumente platili između od 7.500 do 15.000 eura po osobi.

Uz to, pribavljali su i krivotvorene srpske pasoše s upisanim ustupljenim oličnim podacima hrvatskih državljana. Na temelju njih su ishodili domovnice i rodne listove u hrvatskim matičnim uredima, nakon čega su dalje podnosili zahtjeve za izdavanje hrvatskih ličnih karti i putovnica.

Policija je saopćila da je zločinačko udruženje ishodilo najmanje 137 hrvatskih ličnih isprava.

Protiv krajnjih korisnika spornih osobnih iskaznica i pasoša ishođenih temeljem krivotvorenih dokumenata ili putem prevare, nadležnim državnim tužilaštvaima bit će podnesene krivične prijave po utvrđivanju njihovog pravog identiteta, dok će dokumenti biti oduzeti, odnosno poništeni.

Zbog opsežnosti i složenosti akcije, u kojoj je sudjelovalo 150 policajaca, ustrojen je i poseban štab, kažu u policiji koja je protiv svih uhićenih podnijela kaznene prijave Uskoku.