open-navfaktor-logo
search
Operacija
UKC RS: Odstranjen tumor težak 30 kilograma
Pacijentica se javila ljekarima pet godina nakon što je primjetila da joj raste trbuh
24.10.2018. u 13:09
get url
text

Ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo u saradnji s abdominalnim hirurzima Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske uspješno su izveli složeni operativni zahvat i odstranili benigni tumor materice težak oko 30 kilograma, javlja Anadolu Agency (AA).

-Pacijentkinja, srednje životne dobi, unazad pet godina primjetila da joj raste trbuh, međutim tek početkom oktobra tekuće godine se zbog ovog problema javila ljekaru. Nakon urađene dijagnostike utvrđeno je postojanje tumorske mase koja je svojom veličinom ispunjavala cijeli trbuh i to od male karlice do rebarnih lukova - navodi se u saopštenju iz UKC RS-a.

S obzirom na veličinu tumorske mase koja je zahvatila cijeli trbuh, operativni zahvat je podrazumijevao multidisciplinarni hirurški pristup tj. saradnju ginekologa i abdominalnih hirurga koji su se i opredijelili za hirurško odstranjivanje tumora.

-Operativni zahvat je trajao više od četiri sata, a završen je uspješno iako je sama lokalizacija tumora komplikovana jer je se nalazio iza želuca, na glavi pankreasa i ispod jetre. Pacijentkinja se nakon urađenog složenog operativnog zahvata uspješno opravlja - stoji u saopštenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.