Operacija

UKC RS: Odstranjen tumor težak 30 kilograma

Objavljeno: 24.10.2018. u 13:09

Pacijentica se javila ljekarima pet godina nakon što je primjetila da joj raste trbuh

FOTO: UKC RS

Ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo u saradnji s abdominalnim hirurzima Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske uspješno su izveli složeni operativni zahvat i odstranili benigni tumor materice težak oko 30 kilograma, javlja Anadolu Agency (AA).

-Pacijentkinja, srednje životne dobi, unazad pet godina primjetila da joj raste trbuh, međutim tek početkom oktobra tekuće godine se zbog ovog problema javila ljekaru. Nakon urađene dijagnostike utvrđeno je postojanje tumorske mase koja je svojom veličinom ispunjavala cijeli trbuh i to od male karlice do rebarnih lukova - navodi se u saopštenju iz UKC RS-a.

S obzirom na veličinu tumorske mase koja je zahvatila cijeli trbuh, operativni zahvat je podrazumijevao multidisciplinarni hirurški pristup tj. saradnju ginekologa i abdominalnih hirurga koji su se i opredijelili za hirurško odstranjivanje tumora.

-Operativni zahvat je trajao više od četiri sata, a završen je uspješno iako je sama lokalizacija tumora komplikovana jer je se nalazio iza želuca, na glavi pankreasa i ispod jetre. Pacijentkinja se nakon urađenog složenog operativnog zahvata uspješno opravlja - stoji u saopštenju.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije