open-navfaktor-logo
search
Odobreni lijekovi
UKC Tuzla: Sada je dostupna i metoda medikamentoznog pobačaja
Odobrenjem lijekova za medicinski indiciran pobačaj od Agencije za lijekove i medicinske proizvode Bosne i Hercegovine, tim ljekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla je izvršio pripremu svih neophodnih procedura, koje su usvojene na nivou Ustanove, čime je uvedena nova procedura za neinvazivnu metodu prekida trudnoće.
03.10.2020. u 14:02
get url
text
Igor Hudić

Dostupnost opcije medikamentoznog pobačaja velik je napredak u poboljšanju zdravstvene zaštite žena, saopćeno je iz UKC Tuzla.

Prema riječima v. d. načelnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo, doc. dr. Igora Hudića, medikamentozni prekid trudnoće se provodi kombinacijom lijekova i, prema dostupnim protokolima, može se primjeniti do 28. gestacijske nedjelje.

- Procedura medikamentozno indiciranog pobačaja se provodi kod svih pacijentica do 10 gestacione nedjelje na zahtjev pacijentice, a u kasnijoj gestacijskoj dobi po odobrenju Prvostepene komisije ili po postavljenoj medicinskoj indikaciji za prekid trudnoće, kao npr. kod dijagnosticirane intrauterine smrti ploda - precizira Hudić.

Istovremeno, pojašnjava kako prekid trudnoće u prvom trimestru pacijentica može izvesti u kućnim uvjetima, te da je uspjeh postupka potrebno potvrditi kontrolnim ginekološkim pregledom.

- Za razliku od ranog pobačaja, kasni medicinski indiciran pobačaj se mora sprovesti u bolničkim uvjetima. Prema stručnim smjernicama Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE), tokom medicinski indiciranog pobačaja koriste se metode obezboljavanja što pruža benefit u smislu humanog pristupa. Kod medikametoznog pobačaja se ne radi rutinski instrumentalna revizija materične šuljine (koja može biti potrebna samo u dva do pet posto slučajeva), učestalost infekcija je signifikatno niža, a cijena medikametoznog medicinski indiciranog pobačaja je desetostruko niža i troškove snosi ZZO TK - pojasnio je doc. dr. Hudić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.