open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Ukidaju se liste čekanja za upis u sarajevske vrtiće, osiguran smještaj za 682 mališana
Na ovaj način ukinut će se Lista čekanja na upis u Javnu ustanovu "Djeca Sarajeva", koja zbog svojih kadrovskih i prostornih ograničenja nije u mogućnosti zbrinuti svu djecu koja su prijavljena za upis
18.07.2019. u 14:51
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo je danas odobrila i pokrenula zbrinjavanje u privatnim predškolskim ustanovama u školskoj 2019/2020. godini neupisane mališane koji su ostali na Listi čekanja za upis u JU "Djeca Sarajeva".

Na ovaj način ukinut će se Lista čekanja na upis u Javnu ustanovu "Djeca Sarajeva", koja zbog svojih kadrovskih i prostornih ograničenja nije u mogućnosti zbrinuti svu djecu koja su prijavljena za upis.

Prema podacima Ministarstva za obrazovanje, nauke i mlade KS, 682 djece ostalo je neupisano u JU "Djeca Sarajeva". Za njih će u narednoj školskoj godini Vlada Kantona Sarajevo subvencionirati troškove smještaja u privatnim vrtićima na isti način kao što to radi i u JU "Djeca Sarajeva".

U Rebalansu budžeta KS osigurana su sredstva za ovu namjenu, uz opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da u narednom periodu intenzivno djeluju na osiguravanju nedostajućih prostornih kapaciteta za JU "Djeca Sarajeva", kao i  na pokretanju namjenskih programa obrazovanja i prekvalifikacije kadrova u profesore predškolskog odgoja i obrazovanja.

-Nećemo dozvoliti da ijednom djetetu bude onemogućen upis u vrtić. Liste čekanja su bile praksa koju mi sada ukidamo. U prvoj godini poduzimamo ovu privremenu mjeru dok ne osiguramo sve potrebne uvjete, više vrtića i odgajatelja na čemu smo već počeli intenzivno raditi - poručio je premijer KS Edin Forto sa današnje sjednice Vlade KS.

Resorno ministarstvo će u saradnji sa svim relevantnim akterima u narednim danima pokrenuti aktivnosti za objavu javnih poziva, te dogovore za realizaciju ove odluke Vlade KS, saopćeno je iz Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.