On je samoinicijativno isplatio štetu od 82.320 KM pričinjenu budžetu grada Doboj, tako što je uradio reprogram svog kredita i uplatio navedeni iznos, a danas je u sud donio i uplatnicu.

VEZANI TEKST - Direktor dobojske bolnice optužen za zloupotrebe tokom pandemije, tvrdi da nije kriv

- Gajić je od početka insistirao da, ukoliko se utvrdi šteta, obešteti gradski budžet. Odmah je uradio reprogram svog kredita i opteretio se dugom, da bi vratio novac - kazao je danas njegov branilac, advokat Siniša Mikić.

Optužnica Gajića tereti da je proveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i JU Dom za starija lica Doboj pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV-om.

Dodaje se da je optuženi, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio sa agencijom Travel 4 fun, koja nije ispunjavala kvalifikacione uvjete za učešće u predmetnoj nabavci jer se radi o putničkoj agenciji.

- Umjesto ugovorene medicinske robe, isporučena je nemedicinska roba. Umjesto zaštitnih odijela isporučena su odijela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočala, naočale za varenje - kazala je danas tužilac Sanja Tadić-Stojisavljević.

VEZANI TEKST - Direktor bolnice u Doboju dogovorio s tužilaštvom sporazum o priznanju krivnje

Ukoliko Okružni sud Banja Luka prihvati sporazum i Gajić bude osuđen, ovo će biti prva presuda u aferi "Korona ugovori" u RS-u. Tužilaštvo RS-a još vodi istragu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislava Zeljkovića i drugih koji se također sumnjiče za brojne zloupotrebe u postupcima javnih nabavki tokom pandemije.

 - Ovo je prvi postupak iz tzv. "Korona predmeta". Osuđujuća presuda u ovom predmetu, bila bi značajna Tužilaštvu za drugi postupak koji će uslijediti - kazala je tužilac Sanja Tadić-Stojisavljević.

Gajić se neposredno nakon puštanja iz pritvora, u fazi istrage, vratio na mjesto direktora dobojske bolnice, a i odbornik je u Skupštini grada Doboj.

Također, njegov advokat je danas izjavio da je on "instruktor u mnogim institucijama za postupke javnih nabavki", a na čemu je i magistrirao.