Doktorat srbijanskog ministra finansija Siniše Malog bit će poništen jer je utvrđeno da postoje elementi "akademske nečestitosti", odlučio je u četvrtak Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, čime je službeno potvrđeno da je Mali plagirao svoju doktorsku disertaciju.

Rektorica beogradskog univerziteta Ivanka Popović potvrdila je za RTS da je Odbor za profesionalnu etiku dao nalog da se postupi po odgovarajućem pravilniku, "gdje se zapravo može reći da je došlo do plagiranja, odnosno do preuzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja". Odluka je donesena nakon višemjesečnih optužbi akademske zajednice. 

-Odbor za profesionalnu etiku je utvrdio da postoje elementi akademske nečestitosti u izradi doktorske disertacije kandidata Siniše Malog i shodno tome je donio odluku da se poništi odluka Nastavno-znanstvenog vijeća Fakulteta organizacijskih nauka (FON) - izjavila je za RTS Popović.

Ona je naglasila da je odluka Odbora konačna, što istodobno postaje stajalište Univerziteta. -Doktorska disertacija Siniše Malog bit će poništena - konstatirao je RTS.

Rektorica je poručila da je "znanje vrijednost koju moramo štititi", te da je "akademska čestitost vezana za poštivanje autorskih prava drugih".

-U ovom slučaju je došlo do nepoštivanja autorskih prava drugih i temeljem toga Odbor za profesionalnu etiku donio svoju odluku - naglasila je rektorica Popović.

Na pitanje znači li to da je rad proglašen plagijatom, odgovorila je: "Tako je", objasnivši da će dalji proceduralni koraci dovesti do toga da doktorska disertacija srbijanskog ministra finansija bude poništena. Ona je rekla da je Siniša Mali 2011. obranio svoju doktorsku tezu, ali da mu diploma doktora nauka "ne može biti uručena poslije ove odluke Odbora za profesionalnu etiku".

Akademska zajednica, veći dio opozicije i studentsko udruženje  #1 od 5 miliona mjesecima unazad insistirali su da se tijela FON-a i Univerziteta očituju o tvrdnjama i dokazima da je Siniša Mali u doktorskoj disertaciji plagirao dijelove tog rada prekomjerno i bez navođenja koristeći citate drugih autora.

Grupaa studenata je nedavno blokirala Rektorat, a poslije višednevne blokade taj je pritisak ishodio da resorna tijela Univerziteta donesu odluku koja je danas saopćena, prenosi Hina.

Siniša Mali je prošle sedmice, komentirajući pritiske javnosti zbog sumnji u plagijat, rekao kako mu dođe da zbog toga pokida svoj doktorat i - napiše novi. Ta njegova poruka na društvenim mrežama potaknula je broje komentare, a jedan od njih je bio je poruka kako je Mali najavio da će "prepisati i novi doktorat".

Srbijanski ministar finansija u srijedu je pred zastupnicima Skupštine Srbije, zajedno s premijerkom Anom Brnabić, obrazlagao državni budžet za 2020. godinu, za koji je ocijenio da je razvojni, te da mu je cilj "povećanje životnog standarda građana – plaća, penzija, minimalne cijene rada, i ubrzani ekonomski razvoj".

Srbijanski ministar je, komentirajući odluku Univerziteta, rekao da mu je "danas tema budžet".

-Ja znam koliko znam, znam da to nisam napravio, a to što nekome ova tema znači iz političkih razloga - to ne mogu ni komentirati. U narednih nekoliko dana obratit ću se na tu temu - rekao je Mali agenciji Tanjug.