open-navfaktor-logo
search
Predmet "Respiratori"
Uposlenici Agencije za lijekove: Ništa sporno u vezi s dozvolama koje je dobila Srebrena malina
Saslušanjem troje uposlenika Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori".
01.10.2021. u 17:55
get url
text

Svoje iskaze danas su pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Džemila Begović dali pravnik u Agenciji Mladen Čančarević, farmaceutska inspektorica Dragana Reljić, te sanitarni inženjer Strahinja Obradović. Njih troje bili su uključeni u proces izdavanja dozvola za upis u Registar veleprometnika medicinske opreme firme FH Srebrena malina, kao i za izdavanje dozvole za interventni uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava, odnosno respiratora.

Čančarević je danas kazao da je za Srebrenu malinu čuo od direktora Aleksandra Zolaka koji mu je kazao da ga je zvao Miloš Stevanović, savjetnik u Upravi za indirektno oporezivanje, koji se inetresovao za procedure za uvoz medicinskih sredstava. On mu je, kako je naveo, kazao da postoje dva načina da se to reguliše, odnosno da se firma upiše u Registar veleprometnika ili da nađe neku firmu koja je već u Registru. Nakon nekog vremena, kako je ispričao danas, direktor mu je rekao da ga je ponovo kontaktirao Stevanović, te da mu je rekao da je hitno i da respiratori stižu. Potom ga je, kako je ispričao pozvao Fikret Hodžić i rekao da se javlja po preporuci Stevanovića.

Dostavili svu potrebnu dokumentaciju

Sadržaj razgovora, kako je rekao svjedok, odnosio se na procedure oko uvoza. Nakon nekog vremena, Hodžić ga je ponovo kontaktirao i rekao da će se oni upustiti u proceduru upisa u Registar veleprometnika, a on mu je objasnio šta je od dokumenata potrebno za upis.

O tome je, kako je ispričao, razgovarao a generalniom inspektoricom Indirom Fazlagić, koja mu je kazala da je i sama imala poziv iz Vlade FBiH u vezi s nabavkom respiratora, te da je potrebno hitno postupanje. Nakon toga, uslijedila je komunikacija sa Hodžićem koji im je putem emaila slao traženu dokumentaciju.

U proces je, osim njega i inspektorice Indire, bila uključena i ispektorica Reljić, čiji je posao utvrđivanje da li neka firma ispunjava uvjete za upis u Registar veleprometnika.

- Prema onom što sam vidio, dostavljena je sva potrebna dokumentacija - kazao je ovaj svjedok.

{$galerijaFotografija}

Naveo je da je uz zahtjev bio priložen i dokument Federalne uprave civilne zaštite u formi izjave da se nabavljaju respiratori za potrebe medicinskih ustanova u FBiH.

- U tom trenutku, s obzirom na okolnosti, smatrao sam to relevantnim - kazao je svjedok.

Na pitanje tužioca da li je Federalna uprava civilne zaštite upisana u Registar veleprometnika, svjedok je kazao da to nije "shvatio kao promet medicinskih sredstava". Kazao je da je nakon četiri ili pet dana izdata dozvola i da je pravno lice upisano u Registar.

Rekao je i da niko na njega nije vršio pritisak u vezi s dozvolama, ali da je cjelokupna ta situacija predstavljala svojevrsni pristisak jer je u pitanju bilo spašavanje ljudskih života.

Na pitanje braniteljice premijera Novalića Vasvije Vidović da li je Dragana obradila predmet u skladu sa zakonima i pravilnicima odgovorio je potvrdno. Također je istaknuo da ga nikad nije kontaktirao premijer Novalić, niti mu je direktor Agencije ikad spomenuo Novalića. Rekao je i da uopće nije neobično to što Srebrena malina nije bila registrirana za tu djelatnost, te da to nije ni prva ni zadnja firma kojoj je dozvoljen upis u Registar.

Slično je ispričala i inspektorrica Reljić, koja je postupalo po zahtjevu Srebrene maline. Kako je kazala, koliko se može sjetititi, zahtjev je bio nepotpun i tražena je dopuna podneska, nakon čega je Srebrena malina dostavila svu potrebnu dokumentaciju.

Kasnije je, kako je navela, izvršena i neposredna inspekcijska kontrola i potvrđena je ranije dostavljena dokumentacija, s tim da, kako je ispričala danas, u Srebrenoj malini nisu posjedovali obrazac prijema, jer je robu na Sarajevskom aerodromu, nakon carinjenja preuzeo FUCZ.

Sve urađeno po zakonu

Dosta rasprave izazvalo je pitanje da li je osoba koja je u Srebrenoj malini bila zaposlena kao osoba koja prati neželjena dejstva medicinskog sredstva (što je jedan od uvjeta za upis u Registar) posjedovala potvrdu o stručnom ispitu. Svjedokinja je, nakon dosta konfuzne rasprave u sudnici pojasnila da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima ne predviđa stručni ispit, već da ta osoba samo posjeduje VI stepen stručne spreme, a da se u pravilniku Agencije navodi i ta potvrda, te da su pravilnik i zakon u koliziji.

- U ovom slučaju, ta osoba je dostavila potvrdu da je u procesu polaganja stručnog ispita - kazala je, između ostalog, svjedokinja. Ponovila je da nema ništa neobično u tome što je neka firma za četiri do pet dana upisana u registar, te da se dešavalo i ranije da to bude obavljeno čak i za jedan dan.

Na insistiranje tužioca prilikom dodatnog ispitivanja, pojasnila je da pravno lice ne može dobiti dozvolu za interventni uvoz prije nego što bude upisano u Registar.

- U ovom predmetu je Srebrena malina upisana u Registar i dobila je dozvolu isti dan - konstatirao je tužilac Džermin Pašić, na što mu je svjedokinja kazala da "nigdje ne piše da to ne može".

Treći svjedok, Strahinja Obradović kazao je da je obje dozvole Fikret Hodžić preuzeo isti dan kod Mladena Čančarevića u kancelariji.

Na insistiranje tužioca na pitanju kako je Hodžić mogao dobiti dozvolu za interventni uvoz, odnosno kako je svjedok prethodno mogao provjeriti je li Srebrena malina u Registru, svjedok je kazao da je bio upoznat da je Srebrena malina u postupku registracije, te da mu je bilo dobro poznato da ne može dobiti saglasnost prije toga.

- Da nije bilo gotovo to rješenje, ne bismo izdali ni dozvolu - rekao je svjedok.

Nije se mogao sjetiti da li je bilo još takvih slučajeva da neka firma isti dan dobije i rješenje o upisu u registar i dozvolu za uvoz.

Na pitanje advokatice Vidović i ovaj svjedok je kazao da je sve urađeno po zakonu.

Suđenje će biti nastavljeno sljedeće sedmice saslušanjem još dva svjedoka optužbe.

Afera Respirator, Sud BiH, 01.10.2021.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.