open-navfaktor-logo
search
Neko ipak brine
Upozorenje nadležnim: U ponedjeljak počinje nastava, broj ujeda pasa lutalica se povećao
Što se tiče posljedica, osim traume koja se doživi, nerijetko su to malo ozbiljnija oštećenja kože i potkožnih struktura koje zahtijevaju hirurški tretman
Denis Zeba
27.08.2019. u 20:20
get url
text

U ponedjeljak počinje nova školska godina, a prema evidencijama Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, povećan je broj ujeda pasa lutalica na ulicama glavnog grada.

Iz tog razloga apelovali su nadležnim institucijama da se ovo pitanje riješi kako se situacija ne bi pogoršala.

- Tokom 2012. godine 745 građana Sarajeva primljeno je u Hitnu pomoć zbog ujeda pasa, taj broj se u 2014. godini povećao na 947. U 2018. godini evidentirana su 393 ugriza, a u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno je 239 ugriza pasa – navode iz Hitne pomoći KS.

Ističu kako je broj ujeda pasa u odnosu na prošlu godinu povećan za 7,65 posto, a ukoliko se trend nastavi onda se može očekivati povećanje broja ugriza prvi put nakon 2015. godine.

Direktor Adem Zalihić ističe kako ova ustanova vodi evidencije o broju primljenih pacijenata kako bi na osnovu evidencija mogle reagovati nadležne službe.

- U ponedjeljak počinje školska godina, naši učenici će često biti na ulicama i i njima prijeti opasnost od pasa lutalica. Moja kćerka je slomila ruku prije par godina kada ju je zaganjao pas lutalica. Ona se spotakla, pala i slomila ruku. Što se tiče posljedica, osim traume koja se doživi, nerijetko su to malo ozbiljnija oštećenja kože i potkožnih struktura koje zahtijevaju malo ozbiljniji hirurški tretman. Obično su to malo blaži hirurški tretmani koje mi završimo u Hitnoj. Ali zbog prevencije raznih infektivnih oboljenja koje sa sobom nosi ujed pasa, naročito pasa koji nisu vakcinisani protiv određenih zaraznih bolesti, prijeti opasnost ozbiljnih infekcija. Dolazi i do prolongiranog zacjeljivanja rana i tu je čovjek hendikepiran, dijete možda ne može da ide u školu, stariji ne mogu da se kreću. Nije to sve bezazleno i smatramo da bi nadležni u KS trebali preventivno da djeluju da se smanji broj pasa lutalica koji je izgleda opet u porastu na ulicama KS – ističe Zalihić.

Građani nerijetko prijavljuju pse lutalice na ulici Higijenskom servisu koji djeluje pri Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću RAD.

- Higijenski servis KJKP Rad Sarajevo po pozivu građana izlazi na teren, vrši neškodljivo uklanjanje napuštenih i agresivnih pasa sa javnih površina te se nakon hvatanja predaju nadležnim veterinarskim stanicama i tu završava sva aktivnost KJKP Rad – ističe Mirza Ramić, glasnogovornik.

Iz Kantonalnog javnog preduzeća Veterinarska stanica nismo dobili odgovore na pitanja šta je sa azilom za pse u Prači, koje se aktivnosti provode kada su u pitanju psi lutalice na ulicama grada, gdje ih odvoze nakon što ih Higijenski servis uhvati na ulici. Unatoč brojnim pozivima v.d. direktora Nirves Bulaja nije našao dvije minute slobodnog vremena da odgovori na ova pitanja. 

Ni iz Ministarstva privrede KS odgovora na naš upit nije bilo, a očito su i aktivisti Dogs Trust fondacije na godišnjem jer se ni oni ne javljaju na telefon. 

Premijer KS Edin Forto i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković su se raspitivali o broju ujeda pasa lutalica, pa ostaje samo nada da će oni nešto poduzeti po pitanju ovog dugogodišnjeg problema, kada njihovi direktori i ministri ne žele o tome ni pričati, a inače se hvale da su otvoreni za javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.