open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
USK i Kanton Sarajevo ne mogu biti jedini prostor za smještaj migranata
Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti je imalo tri značajne tačke na dnevnom redu koje se odnose na upravljanje migrantskom krizom, saopćeno je iz tog ministarstva.
17.12.2020. u 19:30
get url
text

Usvojena je Odluka o uspostavi Radne grupe za izradu Strategije u oblasti migracija i azila i Akcionog plana za period 2021.-2025. godine, te Informacija sa Planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, koja je u proceduri od 2019. godine i kao takva je skidana sa dnevnog reda do današnje sjednice - citat je iz saopćenja.

Usvajanjem Plana mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo sigurnosti ima zvaničan dokument koji definiše prioritete, postavlja mjere i aktivnosti koje je potrebno realizirati, određuje nositelje realizacije aktivnosti, definiše rokove za izvršenje realizacije, te poziva sve nivoe vlasti na aktivno učešće u skladu sa svojim nadležnostima.

Ministarstvo sigurnosti u saradnji sa nadležnim institucijama i agencijama je dosad preduzimalo aktivnosti u skladu s Akcionim planom hitnih mjera, usvojenim još 15.05.2018.godine, te zaključcima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH - Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH.

- Ministarstvo sigurnosti, poštujući sve procedure, uputilo je prijedlog Vijeću ministara da na dnevni red uvrsti prijedlog odluke o uspostavi privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata "Lipa", koja je uvrštena kao tačka dnevnog reda. Prikupljena su sva pozitivna mišljenja relevantnih insitucija, (Ministarstva finansija i trezora, Ureda za zakonodavstvo te upućena Generalnom sekretarijatu).

Nažalost, prijedlog nije prihvaćen od Vijeća ministara, tačnije od članova Vijeća ministara iz reda srpskog naroda. Neusvajanjem ove odluke, prestaje finansiranje šatorskog naselja, odnosno kampa za smještaj migranata „Lipa“ od međunarodnih organizacija te tim činom proizvodi ozbiljnu humanitarnu, sigurnosnu i političku krizu na teritoriji Unsko-sanskog kantona i samim tim na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine - citat je iz saopćenja.

Ovakvom odlukom Vijeća ministara su iscrpljene trenutne mogućnosti Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo sigurnosti očekuje ravnomjernu raspodjelu tereta odgovornosti za upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini jer Unsko-sanski i Sarajevski kanton ne mogu i dalje biti jedini prostor za smještaj migranata, kao i uključivanja svih nivoa vlasti koji su angažovani u rješavanju praktičnih pitanja upravljanja migrantskom krizom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.