open-navfaktor-logo
search
O životu i karijeri
Uspomena na Sakiba Malkočevića: Prepuna sala BKC-a Tuzla na promociji filma "Sok punog srca"
Na Dan državnosti BiH u Tuzli je predstavljen film "Sok punog srca" autora Almira Šećkanovića.
26.11.2022. u 12:30
get url
text

U prepunom Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, svi prisutni prisjetili su se najdugovječnijeg kapitena FK Sloboda i sportske veličine koji je na klupi crveno-crnih ostvario najbolje rezultate u proteklih 30 godina. U filmu je posebno istaknuta ljubav prema porodici, kojoj je bio posvećen do posljednjeg dana života.

- Drago mi je da se neko sjetio napraviti film o tome i njegovom životu i uspjehu. Zahvalna sam gospodinu Almiru Šećkanoviću, Amini i čitavom timu. Zahvalna sam svim ovim ljudima koji su došli da se prisjetimo Sakiba, da ga ne zaboravimo. To su teške stvari i teški trenuci, ali drago mi je da moj Sakib živi i kroz ovaj film, kroz ove ljude. Posebno mi je drago što je Sakib ponovo uspio da spoji sve te ljude iz cijele BiH. Došli su njegovi prijatelji iz Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i zahvalna sam im na tome što su dio ove lijepe priče. Na dan naše države svi smo ponovo tu ujedinjeni i to mi je isto posebno drago - istakla je Biljana Malkočević supruga Sakiba Malkočevića.

Autor filma Almir Šećkanović ovom prilikom istakao je kako ovo nije samo sportski film nego i film koji prikazuje nekoliko različitih priča Sakibovog života. Smatra da bivši selektor U-17 reprezentacije BiH, zbog svoje ljudskosti, ali i rezultata ostvarenih na zelenom terenu zaslužuje i mnogo više od samog filma.

- Ne treba zaboraviti da je Sakib imao dva finala kupa i dva evropska nastupa. Niko nije imao od trenera toliko evropskih nastupa. Nažalost ja bih volio da je Sloboda imala puno više, ali je Sakib u prethodnih 30 godina sigurni najviše radosti donio ekipi sa Tušnja i njenim navijačima. To je jedna od inspiracija, a druga je svakako jedna životna borba koja kreće od rane mladosti prepuna uspona i padova, poraza i pobjeda, ali u svakom slučaju jedna borba koja ima crtu nečega što se zove ljudskost, nečega što mi u Bosni kažemo biti insan - rekao je Almir Šećkanović autor filma.

- Jako je teško snimiti dokumentarni film o čovjeku kojega nema. Pričamo priču sa njegovim savremenicima, ljudima koji su ga poznavali u privatnom i profesionalnom životu. Meni je bilo zadovoljstvo da kroz ovaj dokumentarni film dođemo u situaciju gdje možemo da snimimo jedan dokumentarni film, a u tom  filmu čak 3-4 filma. Ovo nije samo sportski film, ovo je film koji govori o ljubavnoj priči između njega i Biljane, o porodičnom životu njega i njegovih kćerki, o jednoj borbi sa teškom bolesti, koja je i na kraju pobijedila Sakiba, ali ga nije pobijedila jer ovakvi filmovi ostaju kao pamćenje jednog velikog trenera koji treba da bude uzor ovim mladim ljudima koji su ovdje došli - naglasio je Šećkanović.

Premijeri filma prisustvovali su brojni fudbaleri i treneri širom BiH koji su tokom svoje karijere sarađivali sa Sakibom Malkočevićem. Nekadašnjeg trenera Slobode prisjetio se i bivši fudbaler tima sa Tušnja Dževad Šećerbegović koji ima samo riječi hvale za svog nekadašnjeg suigrača i velikog prijatelja.

- On je počeo da igra sa mnom kad sam se ja vratio iz Turske dole u Lukavcu. Kada je trebao doći u Slobodu, predložio sam Mulahasanoviću da ga dovedu. Zamislite tu ljubav. Fantastičan igrač, na kraju je igrao u odbrani, bio je vezni igrač i ja sam ga više volio gledati na toj poziciji. On je kao kvalitetan igrač mogao da igra sve. Poslije toga je postao trener i mislim da Sloboda koliko je ja znam, a dugo sam tu, 50 godina, na prste ruke se može nabrojati koji su treneri bili najkvalitetniji, a sigurno među njima je i Sok Malkočević, koji su ostavili traga i napravili nešto što je trebalo biti u njegovo vrijeme - istakao je Dževad Šećerbegović.

Sakib Malkočević nas je nažalost napustio prije dvije godine, u 55. godini života. U-17 reprezentaciju BiH je čak tri puta odveo na Evropsko prvenstvo, a šest puta je igrao u Elitnom krugu kvalifikacija. Iz BKC-a poslana je poruka da Sakib Malkočević dok je njegovih prijatelja, porodice i FK Sloboda nikada neće biti zaboravljen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.