open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Ustavni sud BiH 5. jula razmatra apelaciju Borjane Krišto kojom osporava Ustav FBiH
Sjednica će, potvrđeno je iz Ustavnog suda BiH, biti održana 5. jula, a Kriština apelacija je prva tačka dnevnog reda
25.06.2019. u 11:06
get url
text

Apelacija predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto, kojom nastoji osporiti određene odredbe Ustava FBiH koje se odnose na strukturu Doma naroda Parlamenta FBiH, naći će se na dnevnom redu naredne sjednice Ustavnog suda BiH.

Sjednica će, potvrđeno je iz Ustavnog suda BiH, biti održana 5. jula, a Kriština apelacija je prva tačka dnevnog reda.

Za Krišto je, podsjetit ćemo, sporna ustavna formulacija prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona. Svojom je apelacijom namjeravala potkrijepiti HDZ-ovu interpretaciju ranije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

Ustavni sud BiH je tražio mišljenje i od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u vezi s apelacijom Borjane Krišto. Inzko je u svojstvu prijatelja suda (amicus curiae) 7. maja prošle godine Ustavnom sudu BiH dostavio svoje mišljenje. U odgovoru je, između ostalog, naveo da odredbe Ustava FBiH ne bi trebalo proglašavati neustavnim te da postojeći sistem izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH osigurava jednakost svih naroda u entitetu.

Odbacivanje Krištine apelacije, što je sugerirao i OHR u dostavljenom mišljenju, u potpunosti bi obesmislilo HDZ-ove zahtjeve kada su u pitanju izmjene izbornog zakonodavstva, s obzirom da ta stranka insistira na načinu popunjavanja Doma naroda koji je protivan Ustavu FBiH. Pripadnici pojedinih konstitutivnih naroda u pojedinim kantonima bi, prema HDZ-ovim prijedlozima, ostali bez ustavom zagarantiranog prava da biraju i budu birani.

Taj prijedlog, osim što je protivan Ustavu FBiH, u koliziji je sa stavovima Venecijanske komisije i evropskom demokratskom praksom, što je poprilično direktno istaknuto i u posljednjem Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Krišto je apelaciju podnijela još u januaru 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.