U razdoblju januar-juni 2019. godine izvoz iz Bosne I Hercegovine je iznosio 5 milijardi i 829 miliona KM, dok je uvoz iznosio 9 milijardi 779 miliona KM.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 59,6 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio tri milijarde i 950 miliona KM.

Osim velikih trgovinskih partnera, Bosna i Herecegovina, kako je to vidljivo iz baze podataka Vanjskotrgovinske komore BiH, širom svijeta ima i "egzotične" zemlje partnere,  s kojima ostvaruje određeni vid robne razmjene. U nekim slučajevima iznosi su zanemarivi, tek po nekoliko stotina maraka, ali u službenim evidencijama registrirano je i niz manjih ili nepoznatih i dalekih zemalja, pacifičkih otoka, područja za koje se u BiH rijetko i zna, a iz kojih dobijamo robu ili im otpremamo bh. proizvode.

Tako je npr., prema podacima VTK-a za 2019. godinu, ažuriranim zaključno sa julom, BiH na Barbados izvezla dva kilograma farmaceutskih proizvoda vrijednih 104 KM te kilogram proizvoda hemijske industrije za samo 27 KM!  U Benin je iz naše zemlje otpremljeno robe iz kategorije “elektrčne mašine i oprema i njihovi dijelovi” u vrijednosti 1.819 KM. U Burkinu Faso su otišla  vozila vrijedna 53.479 KM, ali i roba iz kategorije “nuklearni reaktori, kotlovi, mašine i mehanicki uređaji” (2.673 KM), kao i električne mašine i dijelovi (oko 400 maraka).

Burkina Faso među trgovinskim partnerima BiH  

Iako ne mala, Burma je u svim pogledima nepoznata i daleka za BiH, ali su naši mesari u tu zemlju izvezli svojih proizvoda za 91.880 KM. Za oko 4.000 KM u Eritreju je izvezeno optičke, fotografske i kinematografske robe. Proizvodi iz kategorije “nuklearni reaktori, kotlovi, mašine i mehanički uređaji” izvezenena je u Gvineju,  u vrijednosti iznosu 5.476 KM. 

Zanimljivi su podaci o uvozu. Između ostalog, s Barbadosa su u ovoj godini stigla optička, fotografska, kinematografska roba vrijedna 8.926 KM, i šest kg farmaceutskih proizvoda vrijednih 1.472 KM. Robna razmjena sa Britanskim djevičanskim otocima nešto je značajnija. Odatle je u BiH stiglo 19.357 kg proizvoda od povrća, voća ostalih dijelova bilja vrijednih 31.991 KM, te te kafa, čaj i začini vrijedni 27.104 KM.

Iz Bruneja  je dopremljena roba iz kategorija “vozila, osim željeznickih ili tramvajskih šinskih” od 2.060 KM, a iz Burme odjeća čija je vrijednost nešto više od 10.076 maraka. Sa Folklandskih otoka BiH je uzvezla ribu, ljuskare, mekušce i ostale vodene beskičmenjake  (71.970 KM), a sa Haitija proizvode od prostih metala (1.262 maraka) te papir i karton (915 maraka). Sa Madagaskara je uvezeno keramičkih proizvoda za 3.660 maraka.

Sa Madagaskara uvozimo keramiku