open-navfaktor-logo
search
Trgovci trljaju ruke
Uvoz polovne odjeće u BiH mjeri se milionima KM, žene najčešći kupci, najviše se prodaje vikendom
Uvoz polovne odjeće u Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu raste, a iz second hand prodavnica kažu da je mušterija sve više i da se kupuje sezonska odjeća za djecu, muškarce i žene koje i najviše kupuju u ovim prodavnicama.
29.03.2023. u 11:26
get url
text
Polovna odjeća

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH ukazuju na porast uvoza, pa je prošle godine uvezeno 4.853 tone polovne odjeće u vrijednosti od 10,7 miliona maraka, a u januaru i februaru 2023. godine više od 728 hiljada kilograma nošene odjeće u vrijednosti od 1,8 miliona maraka!

U tabeli ispod Uprave za indirektno oporezivanje BiH možete vidjeti koliko se u prva dva mjeseca 2023. godine uvezlo polovne robe i iz kojih zemalja.

Vlasnici second hand prodavnica u cijeloj BiH zadovoljni su prodajom i kažu da se sve kupuje od majica, džempera, košulja pantalona do markirane robe za djecu, muškarce i žene koje su najbolje mušterije u ovim prodavnicama.

Najveći promet se ostvari pred promjenu sezonske odjeće kada budu i dodatna sniženja polovne robe, kako bi se prodavnica napunila novom odjećom. Posjeta ovim prodavnicama naročito se povećava vikendom, jer tada građani koji kupuju polovnu odjeću imaju više vremena na raspolaganu da izaberu šta će kupiti. Sve je više i mladih koji kupuju, kažu nam u prodavnicama polovne robe.  

Ističu, da je i velika potražnja za posteljinom, pa čak i peškirima, a to je uglavnom nekorištena roba i sa povoljnim cijenama.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da je u posljednjih deset godina uvoz korištene odjeće iz godine u godinu veći za oko jedan do dva miliona maraka, a kada poredimo 2021. godinu i prošlu, vidimo da je uvoz skočio za tri miliona maraka.

Od 2015. do 2020. godine uvoz se kreće oko 6,5 miliona maraka, što je u prosjeku oko tri tone težine ovih tekstilnih proizvoda. Nakon toga, 2021. godina bilježi skok na 7,9 miliona KM, što je 4.182 tone godišnje.

U tabeli ispod Uprave za indirektno oporezivanje BiH možete vidjeti koliko se polovne robe uvezlo od 2010. do 2022. godine u kilogramima i po kojoj cijeni.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.