Utorak, 28.01.2020.

Bužim

Uz pomoći mještana: Učenici OŠ Mirsad Salkić ponovo u školskim klupama

Mještani su svesrdno pomagali
FOTO: Faktor

Osnovnu školu Mirsad Salkić iz Čave 12. novembra zahvatio je požar, tačnije krovnu konstrukciju, zbog čega je nastava bila prekinuta devet dana

Zahvaljujući pomoći mještana koji su sa osobljem Osnovne škole "Mirsad Salkić" iz Čave u općini Bužim danonoćno radili na sanaciju krova koji je izgorio u požaru 12. novembra, danas su učenici škole ponovo u svojim klupama. Prema riječima Zeida Suljadžića, direktora škole, devet dana su se borili sa posljedicama požara koji je izbio na starim instalacijama, i izborili se.

Djeca su ponovo u klupama 

- Malo je reći da sam presretan odzivom mještana Čave, ljudi su nam zaista pomogli. Oni su u mjesnoj zajednici pokrenuli i akciju prikupljanja novčanih sredstava za sanaciju krova. Sakupljeno je 12.000 KM i kada se tome doda 5.000 KM koje nam je u startu donirala Općina Bužim, imali smo 17.000 KM na raspolaganju. S obzirom da se ranije smrkava, radovi su se nastavljali po noći pod reflektorima. Svaki dan nas je na terenu bilo 30-ak - govori nam Suljadžić.

Kaže kako su uspjeli pokriti školu, zaštititi je od daljnjeg propadanja i prokišnjavanja.

- Odrađen je lavovski posao. Osigurali smo normalne uvjete, grijanje, struju, zaštitili smo koliko smo mogli i nastava je počela. Što se moralo zamijeniti, to smo i učinili. Stavili smo i daske i krovnu foliju. Sada čekamo procedure da se provedu, da uvedemo izvođača radova, limare da stavimo lim na krov i bit će uredu sto posto. I onda kada malo otopli, gledat ćemo da unutrašnjost, prostorije koje su oštećene, saniramo, zidove obložimo, vjerovatno će se mijenjati i instalacije. Zavisi od toga šta će projektanti reći - rekao nam je Suljadžić i dodao:

- Danas smo osposobili internet i telefon u školi. Bitno je da su djeca ponovo krenula u školu. Vidjet ćemo hoćemo li morati nadoknađivati ovih devet dana, koliko djeca nisu išla u školu. Imamo ukupno 265 učenika zajedno sa područnom - govori Suljadžić.

Podsjećamo, prvobitno je postojala varijatna da djeca nastave sa školom u Mješovitoj srednjoj školi u Bužimu, da idu u drugu smjenu, međutim, bio je problem osigurati prijevoz za djecu. Također, Vlada Unsko-sanskog kantona je odmah izdvojila 70.000 KM, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 100.000 KM. Da bi ova sredstva bila operativna, potrebno je prethodno provesti sve procedure oko odabira izvođača. I taj posao sada predstoji školi, a do tada su zajedno sa mještanima pronašli prijelazno rješenje.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh