Uzbuna: Kako je dječak iz Sarajeva zbog sladoleda završio kod ljekara

Objavljeno: 16.06.17 u 14:49 Autor: S. Karaica

Pažnja, roditelji! Ubuduće kada djeci hoćete kupiti neki sladoled, prvo se dobro informišite o sastojcima, "indikacijama i mjerama opreza" ili se konsultujte s prodavačem u trgovini kako ne biste proživjeli ono što se jučer desilo jednog majci iz Sarajeva.

Dom zdravlja Centar  FOTO: ARHIV
Dom zdravlja Centar FOTO: ARHIV

Majka sedmogodišnjaka uočila je u dva navrata da je stolica njenog dječaka potpuno crna. Potpuno van sebe, znajući da je to jedan od simptoma unutrašnjeg krvarenja, požurila je kod ljekara, koji je poslao dijete na hitne pretrage.

- U ambulanti je djetetu urađena hitna laboratorijska analiza krvi i urina, a doktorica nam je kazala da je nalaz uredan. Pitala je da li dijete koristi neke lijekove ili preparate, šta je jelo itd. Nismo uvidjeli da je bilo šta od te hrane moglo uzrokovati navedne promjene – kazala je majka.

Doktorica je dala uputnicu za Pedijatrijsku kliniku i savjetovala da se dijete odvede na pregled ako se ponovo pojavi crna stolica.

- Razmišljala sam, razmišljala, analizirala sve što je sin pojeo i popio i onda mi je bljesnulo. Sladoled. Ledov "Mrak" sladoled, crne boje. Odmah sam na internetu pretražila objave i našla tekst na stranici Leda u kojem je opisano da taj sladoled ostavlja crnu boju na jeziku i ima karakterističnu boju zbog visokog udjela kakaa u kombinaciji s prirodnom bojom biljnog ugljena. Također, navodi se da zbog intenzivnog pigmenta utječe na boju stolice. Kamen mi je pao sa srca – rekla je dječakova mama i dodala da je željela ovu priču podijeliti sa ostalim roditeljima kako ne bi došli u sličnu situaciju i zabrinuli se bez razloga.

U Ledu navode da je ova boja potpuno bezopasna, a to nam je potvrdila i uposlenica jedne sarajevske apoteke. Objasnila je da se medicinski ugljen koristi kao stomačni detoksikator koji za sebe veže toksine koji se oslobađaju iz mikrobiološki neispravne hrane.