Historijski dan

VAR zaživio i u HNL-u

Objavljeno: 22.09.2019. u 14:31

Od proljetnog dijela sezone 2019/2020 VAR tehnologija će se koristiti u HNL-u

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Utakmica 4. kola juniorskog prvenstva između Rudeša i Hajduka (0-0) na zagrebačkome stadionu u Kranjčevićevoj ušla je u historiju kao prva u HNL-u u kojoj je upaljen VAR.

Od proljetnog dijela sezone 2019/2020 VAR tehnologija će se koristiti u HNL-u. Hrvatski nogometni savez je postupak za uvođenje VAR-a pokrenuo u junu prošle godine, a proteklog januara su predstavnici FIFA-e i IFAB-a u Zagrebu na inicijalnom sastanku pojasnili sam postupak uvođenja i korištenja video tehnologije u fudbal.

Trošak uvođenja iznosi oko 1,5 miliona eura, a savez je aplicirao na fond FIFA-e putem kojeg se sufinansira 80 posto troškova. VAR će se koristiti na svim utakmica Prve HNL te u završnici Hrvatskog nogometnog kupa, a prvoligaši su u tu svrhu dužni osigurati posebne prostorije za VAR na stadionima koje koriste, prenosi Fena.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije