open-navfaktor-logo
search
Najkritičnija noć
Vatrogasci se do jutarnjih sati borili sa požarom u Kutima, nedaleko od Mostara
Unatoč činjenici da je helikopter Oružanih snaga jučer u Mostaru gasio požar i olakšao posao vatrogascima koji se s plamenom bore već četiri dana, vatrena stihija ne jenjava.
11.04.2020. u 09:20
get url
text
Mostar, požar, helikopter OSBiH

Unatoč činjenici da je helikopter Oružanih snaga jučer u Mostaru gasio požar i olakšao posao vatrogascima koji se s plamenom bore već četiri dana, vatrena stihija ne jenjava.

Noćas je bilo najkritičnije u naselju Kuti gdje su bile ugrožene porodične kuće. Situacija je jutros nešto bolja u odnosu na jučerašnje stanje.

-Noć je bila kritična, kuće ugrožene,  do jutra smo gasili požar u Kutima. Strašno teška noć je iza nas. Jutros je stabilnije, tako da možemo držati pod kontrolom, no jutra su kod ovakvih požara uvijek mirnija, no dan nepredvidljiv- kazao je zamjenik komandira PVB Mostar Dragan Velagić koji je upravi krenuo na požarište u Kutima gdje ih očekuju i mještani koji su im cijele noći bili od velike pomoći.

Veliki problem predstavlja to što su u pitanju ogromne površine, na predjelu između Pločna i Zijemalja, i u potpunosti nepristupačne.

-Ima tu i minskih polja, veoma nezgodan teren. Helikopter će i danas nastaviti s gašenjem, no još ne znamo na kojoj tačno lokaciji. Trenutno se sagleda stanje.  Oni naprave taj izviđački let, nakon kojega procjene gdje mogu djelovati, a mi na osnovu njihovih preporuka izaberemo prioritete- ističe Velagić. U pomoć vatrogascima Mostara priteklo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Rujište, kao i radnici Šumarstva, a pomoć su u slučaju potrebe najavila još neka društva u ovom dijelu zemlje. Problem im dodatno, dodaj Velagić,  stvara nedostatak naprtnjača, a sa ostatkom opreme se dobro nose.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.