open-navfaktor-logo
search
Opći izbori 2018
Većina biračkih mjesta zatvorena u 19 sati
Biračka mjesta na kojima je kasnio početak glasanja, kao i ona na kojima je dolazilo do prekida, ostat će duže otvorena
07.10.2018. u 19:25
get url
text

{$galerijaFotografija}

U 19 sati zatvorena je većina od oko 5.700 biračkih mjesta koliko ih je otvoreno za ovogodišnje opće izbore u BiH.

Neka od biračkih mjesta će ostati duže otvorena, a radi se o onim biralištima koja su, iz različitih razloga, kasnije otvorena ili je u toku dana došlo do prekida izbornog procesa. Kašnjenja prilikom otvaranja biračkih mjesta zabilježena su u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bihaću, Bosanskoj Gradiški, Brčkom, Banjoj Luci, Prnjavoru, Bosanskom Brodu, Odžaku, Vukosavlju i u Sarajevu, dok je na jednom biračkom mjestu u Bijeljini, zbog tuče glasanje prekinuto na sat.

Svim glasačima koji se zateknu na biračkom mjestu u trenutku zatvaranja bit će omogućeno da glasaju.

Komentar izbornog dana dao je i predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić.

- Stav Centralne izborne komisije je da su ovi izbori protekli fer i korektno. Zabilježeno je desetak slučajeva narušavanja javnog reda i mira, koje su lokalizovale policijske agencije. Imamo i odličnu saradnju sa Tužilaštvom BiH. Ako uzmemo u obzir da smo imali oko 5.700 biračkih mjesta i samo je na desetak zabilježeno narušavanje javnog reda i mira, onda je to odličan rezultat - kazao je Petrić u izjavi za BHT1.

Za glasanje na ovim izborima registrovano je 3,35 miliona državljana BiH. Izbori su održani za članove Predsjedništva BiH, Zastupnički dom PSBiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike RS-a, Narodnu skupštinu RS-a te za skupštine kantona. Za ukupno 518 mandata, koliko će ih biti podijeljeno, borilo se blizu 7.500 kandidata.

 

20181007180803_0J4A7395.JPG
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.