open-navfaktor-logo
search
Nije bilo kvoruma
Većina odlučila da sjednica Skupštine KS bude sutra i to online: U Domu mladih samo zastupnici SDA
Nakon što je jutros održana hitna sjednica Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo, donesena je odluka da se zasjedanje Skupštine održava sutra i to online.
28.10.2020. u 10:59
get url
text

Na današnjoj sjednici Skupštine KS u Domu mladih u Skenderiji prisustvovali su samo zastupnici SDA. Ona je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Pojedini zastupnici SBB-a viđeni su kako dolaze u Dom mladih, ali su se u sali kratko zadržali. Većina ministara iz Vlade KS je došla u Dom mladih, preciznije SDA-ovih ministara.

{$galerijaFotografija}

Na današnjem Kolegiju je također odlučeno da se hitna sjednica na temu aktuelne epidemiološke situacije održi do kraja sedmice, ali tačan termin nije određen.

Igor Stojanović

Igor Stojanović (SDP), zastupnik u Skupštini KS i član Kolegija Skupštine KS, za Faktor je pojasnio šta je dogovoreno na današnjoj sjednici Kolegija.

- Sačekat ćemo da vidimo da li će predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik odlučiti da se sjednica nastavi sutra online ili da se eventualno zakaže nova sjednica koja će također biti online, to smo utvrdili i sa tehničkom službom i sa v. d. premijerom Anisom Krivićem i također smo s njim razgovarali o hitnoj sjednici, koja će se zakazati. On nas je zamolio da sačekamo da on prikupi informacije s obzirom na to da je danas i posljednji čovjek iz Ministarstva zdravstva otišao u izolaciju i on tamo nema više koga da pita šta se dešava. Zamolio je da to utvrdimo do kraja sedmice sa nekim zaključcima i mjerama koje bi trebalo uraditi – kazao je Stojanović.

Istakao je da su zastupnici SBB-a prisustvovali Kolegiju, ali da predstavnica Kluba DF-a Bibija Kerla nije jer se treba testirati na koronavirus, ali da je i ova stranka podnijela zahtjev zaodržavanje hitne online sjednice.

- Poslovnik kaže da, pošto je predsjedavajući prekinuo sjednicu jer nije bilo kvoruma, on može nastaviti sjednicu sutra, a ako on to ne uradi, onda je potrebno zakazati novu sjednicu. Većina je za to da Skupština ne trpi već da se radi što je brže moguće. Tehnička služba je spremna online sjednicu organizovati za 24 sata što znači da može biti sutra - pojasnio je Stojanović.

{$galerijaFotografija}

Podsjećamo, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić jutros je zakazala hitnu sjednicu Kolegija Skupštine KS nakon što je većina tražila da se sjednica održi online, a ne u Domu mladih u Skenderiji, te da se odredi datum hitne sjednice na kojoj će se razmatrati aktuelna epidemiološka situacija.

Nova većina u Skupštini KS istakla je da je predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik izignorisao njihove zahtjeve te da je sjednicu zakazao u Domu mladih.

Skupština Kantona Sarajevo 2 28.10.2020.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.