open-navfaktor-logo
search
U Zagrebu
Velika akcija međunarodnog karaktera: Udar na narkošvercere povezane sa Darkom Šarićem
Koordinirana akcija policije i Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) razbijanja deseteročlane narkobande, a u kojoj je postupalo stotinjak policijskih službenika koja se dogodila sinoć u Hrvatskoj, prema jutrošnjem saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova ove države ima međunarodni karakter. Istraživanje je bilo usmjereno na kriminalne skupine iz domene organiziranog kriminala čiji se članovi, dodaju iz policije, sumnjiče za počinjenje najtežih krivičnih djela pa i onih protiv života i tijela.
14.04.2022. u 14:21
get url
text

Zahvaljujući toj ekipi, na evropsko tlo su dopremljene stotine kilograma kokaina, a osim zbog droge, 51-godišnjeg Petra Ćosića zvanog Šarac, starog policijskog znanca, istražitelji sumnjiče da je organizirao ubistvo 47-godišnjeg Milana Milovca zvanog Cigla u Ekvadoru.

Na osnovi informacija koje je pribavila hrvatska policija istražujući lanac trgovine kokainom, srbijanska policija jutros je ponovno uhapsila narkobosa Darka Šarića kojem još traje postupak za ranije trgovanje drogom u sklopu operacije Balkanski ratnik. Stoga je, sudeći po svemu, Šarić nastavio petljati s drogom dok je čekao ponovljeno suđenje.

VEZANI TEKST - Šarić uhapšen, osumnjičen za organizovanje ubistava u Srbiji i Crnoj Gori

Milovac je, prema pisanjima medija, bio upravo desna ruka narkobosa Šarića te je bio zadužen za organizaciju i distribuciju kokaina po Zapadnoj Evropi. Više od decenije bio je na interpolovoj potjernici Srbije čije pravosuđe ga je osudilo na 11 godina zatvora zbog organiziranja šverca 5,7 tona kokaina tokom 2008 i 2009. iz Latinske Amerike u Evropu, a ubijen je u januaru prošle godine u Ekvadoru u klasičnoj sačekuši.

Ubice su ga presrele u prolazu na motoru i pobjegle. Kad je u naše krajeve stigla vijest o njegovu ubistvu, spekulisalo se da se u Južnoj Americi koristio lažnim dokumentima te da mu je tamošnje podzemlje pomoglo da funkcioniše dalje i djeluje.

Kome je tačno stao na žulj i koji je pravi razlog likvidacije, nije poznato.

A premda se jučer pojavila informacija da se uhapšenog Ćosića povezuje s ubistvom Tripe Penovića iz 2008. u Zagrebu, za to djelo nije u konačnici krivično prijavljen ovim iscrpnim kriminalističkim istraživanjem u kojem je svoj veliki obol dala aplikacija Sky, pa je smrt Penovića i dalje neriješen slučaj za hrvatske kriminalce, Jutarnji.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.