Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva, neki od njih su visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.

Oni se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Terete se da su kao pripadnici organizovane grupe iskorištavali svoj položaj i službena ovlaštenja na način da su zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane, odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih osoba privrednih društava, prenose srbijanski mediji.

- Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke odnosno cijene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih (tržišnih) - navode iz Tužilaštva.

Svim uhapšenim je određeno policijsko zadržavanje i bit će sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.