open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za SP
Velika pobjeda Zmajeva u Bugarskoj
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je drugu pobjedu u drugom susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2023. godine održava na Filipinima, u Japanu i Indoneziji.
29.11.2021. u 19:46
get url
text

Izabranici selektora Vedrana Bosnića u Botevgradu su savladali Bugarsku sa 85:75.

Sjajno su naši momci otvorili utakmicu, a posebno je bio raspoložen Emir Sulejmanović, za čiju igru domaći nisu imali odgovora. Za nešto više od šest minuta igre postigao je 12 poena, a u tim momentima BiH je stigla do dvocifrene prednosti (18:8).

Ipak, Bugari se nisu predavali, a trojkom sa zvukom sirene na prvu pauzu odlaze sa zaostatkom od šest poena (19:25).

U drugoj četvrtini uslijedio je pad u igri našeg tima, popustila je odbrana, a domaći su se raspucali, pa u 16. minuti trojkom Marinova preuzimaju prednost (34:33).

Ipak, nisu dugo imali prednost, a do kraja četvrtine ponovo smo preuzeli prednost i na odmor otišli sa "plus 8" (42:50).

Bugari su u trećoj četvrtini pokušali dalekometnim šutevima da uhvate priključak, ali nisu pogađali, a prednost Zmajeva rasla je iz minuta u minut. Musa je trojkom u 29. minuti osigurao "plus 19" (50:69) i tada je već bilo izvjesno da će naš tim upisati novu pobjedu.

U četvrtom periodu igre uslijedio je mali "pad" bh. tima, Bugari su došli na "minus 6" (70:76), ali pobjeda nije dolazila u pitanje. 

 

Nastavak kvalifikacija je u februaru 2022. kada BiH igra dvomeč sa selekcijom Litvanije. Prvi susret na rasporedu je 24. februara u BiH, a tri dana kasnije iste selekcije odmjerit će snage u Litvaniji.

U prvom krugu kvalifikacija nastupaju 32 reprezentacije podijeljene u osam grupa. Po tri najbolje selekcije, ukupno 24 plasirat će se u drugi krug kvalifikacija, a na Mundobasketu Evropa će imati ukupno 12 predstavnika.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.