Šarović - Chen Bo

Veliki pomaci u mandatu ministra Šarovića

Objavljeno: 13.09.2018. u 14:51

Ministar Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, osigurao  je potpisivanje nekoliko ključnih sporazuma važnih za unapređenje ekonomske saradnje

Šarović je osigurao  potpisivanje nekoliko ključnih sporazuma važnih za unapređenje ekonomske saradnje sa Kinom

U mandatu ministra Šarovića napravljeni su ogromni pomaci u vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, koja je sa Republikom Kinom porasla  za više od 100 posto, istaknuto je tokom današnjeg susreta ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Ministar Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, osigurao  je potpisivanje nekoliko ključnih sporazuma važnih za unapređenje ekonomske saradnje, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, nakon čega je Bosni i Hercegovini prvi put omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu, rečeno je između ostalog  na sastanku.

Naglašeno je da je Bosna  i Hercegovina  postala i dio najvećeg kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put",  u kome je NR Kina, za različite projekte, na raspolaganje stavila preko 100 milijardi eura. Također, potpisan je i sporazum o viznoj liberalizaciji, koji je kineske turiste već stavio na peto mjesto po broju onih koji su ovoj godini posjetili BiH, a očekuje se da će već iduće godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih turista.

Abmasadorka NR Kine najavila je ovom prilikom dolazak zamjenika ministra trgovine  Fu Ziyinga, koji će se, u cilju razgovora o daljem napretku trgovine, ulaganjima i napretku u realizaciji projekata, posebno onih koji se odnose na putnu infrastrukturu u Republici Srpskoj, sastati sa ministrom Šarovićem. Fu Ziying će predvoditi kinesku delegaciju na sastanku Zajedničkog komiteta za ekonomiju trgovinu Kine i BiH, u Sarajevu od 27. do 29. septembra.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije