U mandatu ministra Šarovića napravljeni su ogromni pomaci u vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, koja je sa Republikom Kinom porasla  za više od 100 posto, istaknuto je tokom današnjeg susreta ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Ministar Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, osigurao  je potpisivanje nekoliko ključnih sporazuma važnih za unapređenje ekonomske saradnje, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, nakon čega je Bosni i Hercegovini prvi put omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu, rečeno je između ostalog  na sastanku.

Naglašeno je da je Bosna  i Hercegovina  postala i dio najvećeg kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put",  u kome je NR Kina, za različite projekte, na raspolaganje stavila preko 100 milijardi eura. Također, potpisan je i sporazum o viznoj liberalizaciji, koji je kineske turiste već stavio na peto mjesto po broju onih koji su ovoj godini posjetili BiH, a očekuje se da će već iduće godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih turista.

Abmasadorka NR Kine najavila je ovom prilikom dolazak zamjenika ministra trgovine  Fu Ziyinga, koji će se, u cilju razgovora o daljem napretku trgovine, ulaganjima i napretku u realizaciji projekata, posebno onih koji se odnose na putnu infrastrukturu u Republici Srpskoj, sastati sa ministrom Šarovićem. Fu Ziying će predvoditi kinesku delegaciju na sastanku Zajedničkog komiteta za ekonomiju trgovinu Kine i BiH, u Sarajevu od 27. do 29. septembra.