open-navfaktor-logo
search
Paralament FBiH
Veliko interesovanje za sjednicu o zavodima u FBiH, Kavalec iznijela zahtjeve roditelja
To je nešto što sistem jedino omogućava roditeljima da bi ostvarili osnovno pravo na rad i da bi mogli biti roditelji svakom drugim, tipičnom djetetu koje sigurno svaka ova porodica pored djeteta sa poteškoćama u razvoju ima, rekla je Kavalec
04.12.2019. u 11:29
get url
text

Prije početka sjednice Ines Kavalec predsjednica Udruženja "Dajte nam šansu" je iznijela zahtjeve roditelje djece sa poteškoćama u razvoju. Jedan od zahtjeva koji će udruženje delegirati jeste usvajanje povećanja invalidnine neratnih invalida, što će definitivno utjecati na jačanje same porodice.

- Dakle, sasvim sigurno, insistirat ćemo da se na narednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH na dnevnim redu nađe usvajanje Nacrta zakona roditelj-njegovatelj, što je usvojeno u februaru ove godine na Zastupničkom domu. Usvajanje zakona nećemo moliti da se usvoje, već insistiramo na tome. Jer, to je definitivno put ka jačanju porodice i sasvim sigurno, ono što je neosporno, i što ćemo tražiti, jeste reforma, na osnovu strategija koje su usvojene 2014.i 2015. godine, a koje se tiču deinstitucionalizacije i transformacije centara socijalne zaštite sa cilje jačanja, prvenstveno porodice - kazala je Kavalec u obraćanju novinarima i dodala:

- Niko nije postavio pitanje zašto se roditelji odlučuju ostaviti svoje dijete u dom, kao što je Pazarić, zapravo, zašto se prisilno odriču svoga djeteta, a to je nešto što sistem jedino omogućava roditeljima da bi ostvarili osnovno pravo na rad i da bi mogli biti roditelji svakom drugim, tipičnom djetetu koje sigurno svaka ova porodica pored djeteta sa poteškoćama u razvoju ima. Ono što ćemo insistirati je ste da u svakom nadzornom i upravnom odboru ovakvih institucija bude po najmanje jedan član roditelj. Da se biraju odbori po jasnim kriterijima - kazala je.

Kazala je da se za jednog člana u zavodima, poput Pazarića, plaća 1.050 KM.

- Insistirat ćemo da se taj novac preusmjeri na porodicu koja sasvim sigurno ne želi da se prisilno odrekne svoga djeteta - rekla je Novalec.

Inače, nezapamćeno intersovanje vlada za današnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se razmatrati stanje u ustanovama socijalne zaštite u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.