open-navfaktor-logo
search
Atletika
Veliko priznanje: Amel Tuka u reprezentaciji Evrope u dvomeču protiv Amerike
Presretan sam zbog poziva u selekciju Evrope, pogotovo što sam postao prvi atletičar iz BiH, koji je izabran u ovu reprezentaciju, rekao je Tuka
13.08.2019. u 14:37
get url
text
get url
text

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, na osnovu rezultata u 2019. godini, izabran je u reprezentaciju Evrope, koja će 9. i 10. septembra imati dvomeč protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Anadolu Agency (AA).

Duel Amerike i Evrope održat će se u Minsku, a Evropska atletska federacija bh. atletičaru ukazala je veliku čast pozivom za učešće u trci na 800 metara. Tuka je trenutno najbrži Evropljanin na 800 metara i bit će glavna uzdanica Starog kontinenta u ovoj disciplini u borbi protiv Amerikanaca.

- Ovo je velika čast za mene, ali i velika odgovornost da se dokažem u dvomeču protiv Amerikanaca. Presretan sam zbog poziva u selekciju Evrope, pogotovo što sam postao prvi atletičar iz BiH, koji je izabran u ovu reprezentaciju. Također, ovaj dvomeč će mi biti idealna provjera pred Svjetsko prvenstvo u Dohi, s obzirom na to da će konkurencija biti zaista žestoka, ali vjerujem u sebe i vjerujem da mogu Evropi donijeti pobjedu u mojoj disciplini - kazao je Tuka.

Okupljanje atletičara iz Evrope u Minsku zakazano je za 7. septembar, a trka na 800 metara održat će se drugog dana takmičenja, 10. septembar, sa početkom u 19.28 sati. Tokom dva dana duela Evrope i Amerike održat će se 36 takmičenja, po 18 u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Tuka je proteklih nekoliko dana boravio u BiH, a danas je otputovao na pripreme u St. Moritz, gdje će se zadržati sve do mitinga Dijamantske lige u Zurichu, gdje se također plasirao u finale, a onda slijedi već spomenuti dvomeč protiv Amerike.

Kao "šlag na toru" od 28. septembra do 6. oktobra dolazi Svjetsko prvenstvo u Dohi, na kojem će bh. atletičar imati velike ambicije, jer nakon dugo vremena na veliko takmičenje odlazi kao jedan od favorita.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.